Menu Zavřít

Zeman už má seznam ministrů, je na něm i Poche. Nová vláda požádá o důvěru ve středu

25. 6. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman již dostal od premiéra Andreje Babiše (ANO) seznam kandidátů na členy nové vlády a s některými z nich se dnes sešel. Kabinet se sejde poprvé ve středu, hned po svém jmenování na Pražském hradě, aby poslal do Sněmovny žádost o vyslovení důvěry. Na seznamu kandidátů je i adept na ministra zahraničí Miroslav Poche (ČSSD), s jehož kandidaturou nesouhlasí Zeman ani komunisté, kteří mají vládu ANO a ČSSD tolerovat.

Prezident europoslanci Pochemu doporučil, aby o funkci ministra neusiloval kvůli svým postojům k migraci a nařčením z korupce. Zemana nepřesvědčila ani páteční schůzka s Pochem. Europoslanec řekl Českému rozhlasu, že výsledky schůzky byly dány předem, protože tři minuty po setkání dostal od mluvčího Hradu tiskové komuniké ke schůzce. Premiér dnes novinářům řekl, že o jmenování Pocheho nyní s prezidentem nemluvil. „Ale víceméně pan prezident se už včera (v neděli) vyjádřil, že nominaci pana Pocheho odmítá. Já jsem vlastně po formální stránce musel naplnit závazek vůči ČSSD, která trvala na té nominaci,“ uvedl Babiš.

Pokud by Zeman Pocheho nejmenoval, diplomacii by mohl dočasně řídit předseda ČSSD Jan Hamáček, který bude ministrem vnitra. Poche by mohl působit na ministerstvu v jiné funkci. Hospodářským novinám Poche řekl, že by chtěl prezidenta k podpisu svého jmenování přimět žalobou. „Ve chvíli, kdy nedojde ke jmenování, jak předpokládá ústava, museli bychom to řešit jiným způsobem v rámci služebního zákona a velmi dočasně. To by pan premiér musel využít svého práva a podat kompetenční žalobu,“ uvedl.

Dnes se prezident sešel s dalšími kandidáty na ministry. Kandidátka ANO na ministryni spravedlnosti Taťána Malá se Zemanem mluvila mimo jiné o stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Zeman se v neděli pozastavil nad výrokem Malé o možném odkladu Babišova stíhání do skončení volebního období. Výrok nebyl podle Zemana šťastný. Malá dnes novinářům řekla, že chtěla výrokem otevřít debatu o imunitě. Příští ministryně se Zemanem probírala hlavně své priority, jako jsou zlepšení vymahatelnosti práva a zkrácení soudního řízení. Při debatě s prezidentem podle Malé nenarazili na téma, v němž by měli rozdílné názory.

Sněmovní opozice Malé vyčítá kromě výroku o Babišově stíhání také vzdělání z bratislavské Panevropské vysoké školy a podnikání jejího manžela v oblasti insolvenčních řízení a nebankovních půjček. Malá ale řekla, že o těchto tématech dnes s prezidentem nemluvili.

Nastupující ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) oznámil po schůzce se Zemanem, že nebude zasahovat do trestních oznámení podaných ministerstvem za dosavadní ministryně Jaroslavy Němcové (ANO). Úřad podal za Němcové 11 oznámení na předchozí vedení ministerstva, kdy byla v jeho čele sociální demokratka Michaela Marksová.

Sociální demokraté již dříve ohlásili, že pokud ministerstvo povedou, stáhnou návrh Němcové na redukci v doplatcích na bydlení. Podle Krčála je nejprve nutný zákon o sociálním bydlení.

Se Zemanem sešla i kandidátka ANO na ministryni průmyslu a obchodu Marta Nováková a kandidát ČSSD na ministra kultury Antonín Staněk, který chce klást důraz na obnovu památek a prezentaci české kultury v zahraničí. Staněk se chce zaměřit také na platy vysokoškoláků v příspěvkových organizacích, třeba v galeriích a muzeích, které jsou podprůměrné.

CIF24

Zeman má novou vládu jmenovat ve středu ráno. Poté se ještě dopoledne nová vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM podle Babiše poprvé sejde, aby projednala a poslala do Sněmovny žádost o vyslovení důvěry, o níž by poslanci mohli rozhodovat 11. července.

Poslanci ČSSD asi nejpozději v úterý podepíšou koaliční smlouvu, řekl dnes České televizi předseda poslaneckého klubu strany Jan Chvojka. Smlouvu je podle něj připraveno podepsat všech 15 členů klubu. Komunisté budou rozhodovat o toleranci vlády ve Sněmovně teprve v sobotu.

  • Našli jste v článku chybu?