Menu Zavřít

Zeman vyznamená vídeňského starostu Häupla. Ten s ním nechtěl mít nic společného

5. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vztahy prezidenta Miloše Zemana a dlouholetého vídeňského starosty Michaela Häupla nebyly v minulosti vždy ideální. Nyní se však zdá, že mezi oběma politickými matadory je vše zapomenuto. Podle důvěryhodných informací týdeníku Euro by Häupl měl být jedním z vyznamenaných při příležitosti státního svátku 28. října.

Hrad se dopředu k podobným informacím obvykle nevyjadřuje. „Otázku státních vyznamenání tradičně až do 28.10. nekomentuji,“ reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Že by však jedním z oceněných měl být právě Häupl nasvědčuje, že v termínu mezi 27. a 29. říjnem má naplánovanou návštěvu Prahy.

Häupl byl v Praze naposledy loni v prosinci. Tehdy převzal v Senátu pamětní medaili Josefa Hlávky a sešel i se Zemanem. Aspoň navenek se zdálo, že se oba polici rádi vidí. A to přesto, že se krátce předtím se neshodli v otázce budoucího rakouského prezidenta. Zatímco Häupl podporoval bývalého předsedu strany Zelených a pozdějšího vítěze voleb Alexandera Van der Bellena, Zeman preferoval jeho oponenta Norberta Hofera ze strany Svobodných (FPÖ).

„S tímto pánem bych nerad měl cokoli společného,“ prohlásil Häupl o Zemanovi v roce 2002 v rozhovoru pro magazín Profil, když se střetli v otázce sudetských Němců.

Na druhou stranu mají oba i mnoho společného. Häupl je stejně jako kdysi Zeman členem sociální demokracie. Oba jsou také známí svým lidovým pojetím politiky a o obou kolují vtipy vzhledem k vstřícnému vztahu k alkoholu.

Häupl také letos překvapil, když nevyloučil koalici sociální demokratů se FPÖ po parlamentních volbách konaných tento víkend. Zeman má ke Svobodným pro jejich protiimigrační politiku vstřícný vztah. Häupl je rovněž prezidentem Rakousko-české společnosti, jejímž cílem je výměna kontaktů mezi oběma státy v oblasti kultury, hospodářství a cestovního ruchu.

CIF24

Čtěte také:

Drahoš první, Zeman poslední. Ve hře o nejméně špatného prezidenta hlasovalo 200 tisíc lidí

Doporučení za finanční dar? SPO dostala loni od Liglassu 200 tisíc

Důvěra v prezidenta roste, vrátila se nad padesát procent

 Miloš Zeman s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem


  • Našli jste v článku chybu?