Menu Zavřít

Zeman zasáhl, stavět se bude

22. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Smlouvu o výstavbě dálnice D-47 má dostat vláda do 26. března

PRAHA (il) - Smlouva o výstavbě dálnice D-47 má být předložena vládě do 26. března, schválena by měla být do poloviny dubna, dohoda o financování by být uzavřena do poloviny května a nejpozději do konce května by se mělo začít stavět. To jsou závěry jednání vládních činitelů, zástupců firmy Housing & Construction (H&C), poradce Mott McDonald (MMD) a konsorcia Halliburton, které má zajistit financování, z minulého úterý.
Jednání se uskutečnilo na žádost premiéra Miloše Zemana, který byl kvůli značnému zpoždění údajně „strašně rozčílen“ a do střetu se dostal zejména s poradcem MMD a s ministrem Schlingem. Firmu H&C zastupoval její prezident Uzi Vardy Zer, hlavní projektant Amit Seger a Jan Binar, za Halliburton přišel Danny Grant, za MMD ředitel Jiří Petrák. Týdeník EURO získal informace, že ministr dopravy Jaromír Schling na jednání, které bylo vedené v angličtině, sehrál trapnou roli. Ministrova znalost anglického jazyka je totiž velice tristní, přesto si nezajistil tlumočení. Cena projektu - 49,8 miliardy korun - je již dohodnuta. Nad plněním harmonogramu bude bdít komise, kterou ustanovil premiér. Její členové minulý týden prý pracovali v šíleném tempu, aby stihli dokončit smlouvu.
Základní problém spočíval v tom, že MMD údajně doporučilo ministrovi Schlingovi, aby výstavbu nezahájil, protože je drahá, technicky nepřipravená a smlouva je nevyvážená. Naopak Řídící výbor složený z různých úředníků a expertů tvrdí, že smlouva je standardní, cena a financování je výhodné, a že všechny právní a technické problémy jsou řešitelné. Zdroj týdeníku EURO uvádí, že poradce byl kritizován za to, že klade umělé překážky tomu, aby sociální demokracie splnila svůj předvolební slib a zahájila výstavbu dálnice D-47 v první polovině roku 2002. Premiérovi Zemanovi prý byla navržena dvě řešení. Buď má právním zástupcům MMD nařídit, aby dotvořili a předložili smlouvu k posouzení ministerstvu dopravy, nebo mají poradci zrušit smlouvu a s právní společností by se navázala spolupráce přímo.

  • Našli jste v článku chybu?