Menu Zavřít

Zeman vyloučil vypsání předčasných voleb. Ve vánočním poselství ocenil ekonomickou situaci

26. 12. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman v posledním vánočním poselství v současném volebním období ocenil ekonomickou situaci v Česku, nabádal však k vyšším investicím, růstu důchodů či omezení sociálních dávek lidem, kteří odmítají práci. Politické strany vybídl, aby v povolebních vyjednáváních postupovaly aktivně a hledaly kompromisy. Věří, že nejpozději při druhém pokusu najde patrně menšinová vláda dostatek poslanců, kteří by ji tolerovali. Zeman vyloučil, že by mohl vypsat předčasné volby.

Poselství rozdělilo politickou scénu. Projev jako dobrý a povzbudivý ocenili premiér Andrej Babiš (ANO) i předseda SPD Tomio Okamura, podle něhož odrážel priority jeho hnutí. Šéf komunistů Vojtěch Filip zase vyzdvihl, že Zemanova slova byla ve znamení důvěry ve vlastní síly a schopností „lidí práce“. Negativně hodnotili Zemanova slova jeho tradiční kritici, tedy politici KDU-ČSL, TOP 09 či STAN, rezervovaně se vyjádřili i zástupci ODS či někteří Zemanovi protikandidáti v lednové volbě hlavy státu.

Zeman uvedl jako pozitivní zprávy uplynulého roku mimo jiné nízkou nezaměstnanost a zadluženost, a naopak vysoký ekonomický růst v České republice. Úspěch má podle Zemana však i stíny, například nízké investice. Vybídl také ke zvyšování důchodů, a to pokud možno rovnoměrně všem důchodcům. Snížit by se podle Zemana mohl počet státních úředníků, což by prospělo státnímu rozpočtu i soukromým zaměstnavatelům, kteří těžko shánějí pracovníky.

Zeman uvedl, že lídři politických stran mu během povolebních schůzek v Lánech říkali, že s nimi nikdo nechce jednat. Subjekty proto vyzval, aby do jednání vstupovaly i z vlastní iniciativy. Prezident označil za dobré východisko pro programové i personální debaty návrh programového prohlášení, s kterým přišla Babišova vláda. Pro menšinový kabinet jmenovaný v polovině prosince zatím nemá Babiš důvěru, o toleranci před lednovým hlasováním Sněmovny uvažují jen komunisté.


Na Pražském hradě se vystřídalo 11 prezidentů. Podívejte se na přehled

TGM


Rychlé jmenování Babišovy vlády Zeman vysvětlil tím, že chtěl zamezit dlouhému fungování kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) v demisi, které si podle něj nikdo nepřeje. Zeman věří, že nejpozději při druhém pokusu, který už dříve přislíbil znovu Babišovi, najde vláda dost hlasů ve Sněmovně pro svou toleranci. Zeman vyloučil, že by připustil konání předčasných voleb. Opomenul nicméně možnost, že by se Sněmovna rozpustila sama, případně fakt, že sám musí obhájit funkci v lednových volbách.

Ve stručném vyjádření k zahraniční politice Zeman řekl, že Česko by mělo být energické a sebevědomé v Evropské unii i NATO a dávat tam najevo, když se mu něco nelíbí. Za nejbolavější problém zahraniční politiky označil migrační kvóty. Za český národní zájem v této otázce považuje zachování suverenity republiky a doufá, že kvóty brzy skončí v propadlišti dějin.¨

Babiš si myslí, že Zemanův projev byl dobrý a povzbudivý. „Projev byl pozitivní, přátelský, konstruktivní. Zopakoval svoje známé ekonomické a politické názory, názory na EU a naši roli v ní. Myslím, že byl povzbudivý, má pravdu, že máme být hrdi a pyšni na naši zemi,“ uvedl premiér v České televizi.

Zemanův protikandidát, textař Michal Horáček souhlasí s tím, že Česko by mělo hrát v EU i NATO roli sebevědomého partnera. „Nicméně jsem toho názoru, že taková politika se dělá lépe v Bruselu, Paříži či Berlíně. Ne v Moskvě nebo Pekingu,“ uvedl Horáček. Další adept o nejvyšší ústavní funkcí Pavel Fischer soudí, že červenou nití Zemanova mandátu se staly „hloupé útoky na novináře“ a zejména na veřejnoprávní média. „A co si připít na vítězství rozumu nad hloupostí spolu s prezidentem,“ napsal Fischer na twitteru.

KL24

Přečtěte si také:

Úřednická čistka. Kabinet zruší 14 sekcí a desítky míst na ministerstvech i na Úřadu vlády

Komentář: Prezidentské volby v Česku. Dva za cenu jednoho?

Topolánek: Babiše se nebojí jen blázen

 Mirek Topolánek


  • Našli jste v článku chybu?