Portugalsko patří svojí rozlohou vinic a bohatostí původních odrůd mezi nejvýznamnější světové producenty vín. Rozmanitost klimatických a geologických podmínek této nádherné země dotváří jedinečnost a nezaměnitelnost portugalských vín, jakým je svěží ovocité a minerální Vinho Verde nebo charakteristická plná červená vína Douro. Některé odrůdy pocházejí ještě z dob římské nadvlády, přežily po mnoho století a nepěstují se již nikde jinde na světě. Nejoblíbenější portugalskou odrůdou je Touriga Nacional, která se pěstovala již v 16. století. Dává vyvážená, pevně strukturovaná vína se stopami zralých lesních plodů. Je také považována za nejlepší odrůdu pro výrobu portských vín. V roce 1986 po vstupu Portugalska do Evropské unie se uskutečnily bouřlivé změny i ve vinařském průmyslu. Na základě francouzského modelu byl zaveden klasifikační systém, na jehož vrcholu jsou vína DOC, mnohá vinařství se podstatně zmodernizovala a vedle prastaré tradiční vinařské výrobní praxe se ve větší míře začaly uplatňovat vymoženosti nejmodernějších vinařských technologií.
Region
Oblast Alentejo, ve které se pěstovalo víno od nepaměti, zaujímá téměř 30 procent rozlohy Portugalska. Leží na jihovýchodě země nedaleko španělských hranic. Tento rozsáhlý region je převážně rovinatý, suchý a skalnatý, s převládajícím středomořským podnebím a s nejvyšší intenzitou slunečního svitu, prší pouze v zimě. Region je rozdělen do osmi podoblastí, z nichž pět již získalo status DOC. Mezi desítku nejvíce pěstovaných odrůd patří modré Aragonés, Alicante Bouchet, Touriga Nacional a bílé Roupeiro. Nejrozšířenější odrůda v suchém a horkém Alenteju je však Trincadeira, které vyhovují tamní chudé a suché půdy, včetně teplého počasí během zrání. Ve vhodných polohách dává koncentrovaná a ovocitá vína, vyznačující se jemnými, ale silnými taniny, předurčujícími tato vína pro dobré a dlouhodobé zrání. V celkové produkci regionu převažují červená vína, i když v posledních letech se na základě poptávky výroba suchých bílých vín rychle zvětšuje. Dynamický rozvoj přinesla devadesátá léta minulého století, v nichž se vína z tohoto regionu zařadila mezi naprostou špičku v domácí konkurenci a začala sbírat četná ocenění na mezinárodním poli. Dnes již existuje řada produktů z této oblasti, které se řadí mezi působivá, mohutná a dobře strukturovaná vína světové úrovně.
Producent
Vinařství Herdade Perdigão (www.herdadeperdigao.pt) se nachází v severní části regionu Alentejo, v Sierra de Mamede, což je také nejvyšší poloha tohoto vinařského kraje (okolo 800 metrů nad mořem). Vůdčí osobností podniku s nezanedbatelnou rozlohou 60 hektarů kvalitních vinic je Carlos Gonzalvez, který spolu s enologem Paulem Laureanem dohlíží na pěstování a zpracování hroznů a věří v obrovský potenciál zdejšího terroiru. Kvalita je základním východiskem i cílem při vytváření vín, pro něž jsou zásadami ruční sběr, třídění a výběr hroznů. Roční produkce vinařství je okolo 500 000 lahví červených a bílých vín, které se vyznačují ušlechtilou strukturou a elegantním stylem, a zejména jejich kvalita značně převyšuje cenu. Pravděpodobně nebude daleko od pravdy tvrzení, že jde o jeden z nejlepších vinařských podniků v Severním Alentejo, který svým zákazníkům dokáže nabídnout produkty, které je možno řadit mezi nejlepší portugalská vína.
Náš tip
Herdade Perdigão Reserva 2003 je cuvée odrůd Trincadeira (80 procent), Aragonez (15 procent) a Cabernet Sauvignon (pět procent) pocházejících ze značně redukované sklizně vinic s průměrným stářím 22 let. Víno bylo školeno po dobu osmnácti měsíců v klasických sudech typu barrique z francouzského dubu a dozrávalo ještě dlouhou dobu v lahvi. Jde o tělnaté víno hluboké a intenzivní rubínové barvy s komplexním buketem vyzrálých lesních plodů, koření, tabáku a čokolády. V chuti působí velmi vyváženě, nepostrádá kyseliny, které spolu s vyzrálými tříslovinami vytvářejí pevnou strukturu pro dlouhodobý závěr. Rozhodně je toto výborné a elegantní víno vítaným zpestřením současného sortimentu převážně odrůdových vín. Na českém trhu je dostupné na www.casalusitana.eu.
Hodnocení: 90 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 27
Chuť vína (max. 44) – 40
Celkový dojem (max. 11) – 9
Stupnice The Wine Spectators, 100-96 bodů mimořádné víno, 95-90 bodů nejlepší víno, 89-80 velmi dobré víno, 79-70 bodů průměrné víno, 69-60 bodů podprůměrné víno