Menu Zavřít

Země živnostníků: oprávnění má v Česku každý pátý Čech

4. 1. 2017
Autor: Tomáš Kubelka/E15

V Česku má živnostenské oprávnění téměř 1,8 milionu lidí, tedy každý pátý Čech starší 15 let. Svoji živnost však vykonává pouze 1,4 milionu lidí. Třetinu podnikatelů s aktivní živností tvoří ženy. Nejvíce živnostníků podniká v obchodě. Vyplývá to z analýzy dat portálu informaceofirmach.cz společnosti CRIF Czech Credit Bureau.

Typickým živnostníkem je muž, který dosahuje obratu do milionu korun a podniká v obchodě. Ženy s živnostenským oprávněním podnikají vedle obchodu především v profesních, vědeckých a technických činnostech.

„Analýza ukázala, že mezi ženami a muži v živnostenském podnikání existují mnohem menší rozdíly než v případě vlastnictví obchodních společností. Ženy například vlastní 17 procent obchodních společností, ale podílejí se 33 procenty na aktivně využívaných živnostenských oprávněních,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.


Podnikatele čekají v roce 2017 změny. Přečtěte si o nich:

Snížená DPH a úprava práce z domova: podnikatele čekají změny

Obchodní centrum Chodov


Obě formy podnikání však mají jeden společný rys, a to, že firmy vlastněné ženami působí na trhu kratší dobu než ty ve vlastnictví mužů. Platí tedy podle ní to, že ženy se do podnikání pustily později a jejich počet se zvyšuje rychleji než počet podnikajících mužů.


Máte živnost nově a zajímá vás, kolik odvedete na daních? Spočítejte si to.


Čtvrtina živnostníků (232 tiisíc ) a třetina živnostnic (141 tisíc) se věnuje obchodu. Ženy se více zabývají také profesními, vědeckými a technickými činnostmi. Jsou předmětem podnikání pětiny živnostnic (91 tisíc žen), ale pouhé desetiny mužů (91 tisíc). Ve stavebnictví je pětina živnostníků (203 tisíc), avšak pouze jedno procento všech podnikajících žen (5 tisíc). Třetí nejčastější oblast podnikání je pro živnostníky a živnostnice společná. Je jí zpracovatelský průmysl, ve kterém podniká 16 procent živnostníků (147 tisíc) a devět procent živnostnic (42 tisíc).

MMF24

Téměř pětina živnostnic a 15 procent živnostníků si založilo živnost v posledních pěti letech. Naopak téměř 40 procent živností u mužů a třetina živností u žen byla založena před více než dvaceti lety. Živností starších dvaceti let je tak necelých půl milionu.


Z českého podnikatelského prostředí čtěte více:

Aktivita firem v eurozóně rostla v prosinci nejrychleji za pět let

Zákon o zákazu prodeje o svátcích míří k Ústavnímu soudu

Daňové úniky, třetí strana a EET


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).