Menu Zavřít

Zetor míří do Ruska, bude tam dodávat komponenty

16. 5. 2017
Autor: čtk

Brněnský výrobce traktorů Zetor tractors vstupuje na ruský trh. Bude spolupracovat se společností Kovrov Electromechanical Plant (KEMP) působící východně od Moskvy, kam bude brněnský výrobce dodávat komponenty a traktory se budou v Rusku montovat. První zásilka je už na cestě.

Do Ruska poputuje letos přes 100 sad komponentů traktorů Zetor Forterra 135. Smontované stroje se následně budou na ruském trhu prodávat pod označením Ant-Zetor F4135. Do budoucna brněnská firma plánuje dodávky traktorových komponentů určených k montáži strojů partnerskou společností v Rusku.

„V poslední dekádě bylo do Ruska vyvezeno několik kusů traktorů Zetor, vnímáme proto aktuální jednání s novým ruským partnerem jako historický milník značky Zetor. Od vstupu na ruský trh si slibujeme posílení pozic značky v oblasti se silným potenciálem vybudovat si zde své místo na trhu,“ uvedla Margaréta Víghová, ředitelka Úseku korporátní komunikace Zetor Tractors.

Firma do budoucna plánuje dodávky dalších komponentů ruskému partnerovi, s největší pravděpodobností půjde o motory a převodovky, které budou společně s díly společnosti KEMP a lokálních výrobců tvořit základ pro stroje místní výroby.

„V tuto chvíli je na cestě do Ruska první zásilka několika strojů. Následně našemu partnerovi na místě pomůžeme s nastavením výrobních procesů a postupů, aby byla zachována a udržena vysoká kvalita montovaných strojů. Po nějakou dobu tak budou v Rusku působit naši odborníci,“ uvedla Víghová.

Nový ruský partner Zetoru se specializuje na výrobu hydraulických systémů a komponentů, CNC strojů, pojízdných nakladačů a komponentů určených pro univerzální robotické sestavy. Kromě homologací vyrobených strojů na území Ruska bude KEMP zajišťovat také veškeré obchodní a servisní záležitosti spojené s traktory Ant-Zetor. Výrobní a montážní haly se vyskytují v městě Kovrov, které leží východně od Moskvy.


Zetor proniká i na Blízký východ. Přečtěte si více

 Traktory Zetor


Zetor hledá po světě nová místa, kde by mohl prodávat svoje traktory. Firma zjišťuje možnosti prodeje například v iráckém Kurdistánu. Novou zemí, kam bude Zetor vyvážet svoje traktory, je Zambie. Značka tam navázala spolupráci s partnerem Agriserve Agro. Zetor bude do Zambie dodávat traktory ve výkonnostním spektru od 100 do 150 koní, zajištěna bude i dodávka náhradních dílů.

KL24

Zetor byl loni v zisku, firma se ale při prodeji potýkala s pokračující recesí na trhu. Evropský traktorový trh prochází hlubší krizí, než která panovala v době hospodářské krize na přelomu let 2009 a 2010. Konečné výsledky hospodaření firma zveřejní až po auditu. Plánovala, že v roce 2016 vyrobí 4005 traktorů. Tržby chtěla zvýšit na 4,1 miliardy korun. Předloni vydělala 119 milionů po zdanění.

Přečtěte si také:

Írán splatil Česku 200 milionů. Padla tím překážka obchodu

České podniky se vracejí na ukrajinský trh. Export roste o 42 procent

Zetor se vrací na barmský trh. Příští rok tam dodá stovky traktorů


  • Našli jste v článku chybu?