Menu Zavřít

ŽIVNOSTI PŘÍSNĚJI

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Vláda

Každý, kdo si bude chtít v budoucnu zařídit živnostenský list, se může setkat s řadou nových překážek. Novela živnostenského zákona, kterou minulý týden schválila vláda, totiž zpřísňuje podmínky pro jeho vystavení.

„Novela nově vymezuje podmínky pro podnikání fyzických a právnických osob tím, že jako všeobecnou podmínku provozování živnosti stanovuje spolehlivost podnikatele, řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Spolehlivost podnikatele se po soudí podle toho, zda byl dotyčný v minulosti pravomocně odsouzen pro nedbalostní trestný čin související s podnikáním. „Pravomocné odsouzení pro úmyslný trestný čin vždy znamená pro účely živnostenského zákona ztrátu bezúhonnosti, uvádí novela. Vládní návrh dále upravuje požadavky na odbornou způsobilost pro provozování řemeslných živností.

Za základní podmínku pro podnikání cizince, který v zahraničí není podnikatelem, novela stanovuje povolení k pobytu v ČR za účelem podnikání. Má se tak zabránit tomu, aby nežádoucí fyzická osoba mohla získat živnostenské oprávnění.

ebf - tip - debata

Podnikatel má dále podle novely povinnost vydávat doklady o prodeji zboží a poskytnutí služby, jejichž cena přesahuje částku dvaceti korun.

„Náklady ministerstva spojené se zavedením zákona budou minimální, náklady ministerstva vnitra pro potřeby živnostenských úřadů se předpokládají kolem padesáti milionů korun, dodává dokument s tím, že jde zejména o rozšíření softwarového vyba vení živnostenských úřadů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).