Menu Zavřít

Život po životě: co dnes dělá Bohuslav Sobotka?

2. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ještě před dvěma lety byl nejmocnějším mužem této země. Dnes žije Bohuslav Sobotka běžný život ekonomického lobbisty, řadového člena ČSSD, občas si zajde na demonstraci nebo zajede do Číny. A Asie láká i další expremiéry.

Objektivy fotografů mířily na obličeje tisíců demonstrantů protestujících proti vládě Andreje Babiše a jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Týden co týden se teď lidé scházejí na náměstích po celé zemi. Na demonstracích nechyběl ani expremiér a bývalý dlouholetý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dnes běžný občan a řadový člen sociální demokracie obklopen spřízněným davem spílal svému někdejšímu koaličnímu partnerovi Andreji Babišovi.

Právě kvůli nesouhlasu s další spoluprací své strany s hnutím ANO ve vládní koalici odešel Sobotka loni z Poslanecké sněmovny, a definitivně po více než dvaceti letech ve vrcholné politice tak opustil funkci v parlamentu. Už od svého odchodu z poslanecké kanceláře expremiér úzkostlivě drží „bobříka mlčení“. Nevyjadřuje se ke svému soukromému životu ani k tomu, čím se živí a jak se dívá na aktuální politickou situaci. Týdeník Euro se ho pokusil kontaktovat několika způsoby, ale ani v jednom případě odpověď nepřišla. Většina bývalých českých premiérů se po skončení funkce podobně stáhla z hledáčku kamer a dosahu diktafonů, ale nikdo z nich se ještě neuzavřel tak nekompromisně jako právě Sobotka.

Byl Bohuslav Sobotka dobrý premiér?

Podle jeho bývalých kolegů a blízkých přátel z politiky k tomu má dobré důvody. „Souvisí to i s jeho povahou. On nikdy záměrně nevyhledával pozornost médií jako třeba Jiří Paroubek. I když byl premiérem, raději utíkal z tiskových konferencí do své kanceláře,“ vzpomíná jeden z jeho někdejších spolupracovníků z Úřadu vlády. Sobotka je podle vyjádření exkolegů také poměrně vyčerpaný. „Po tak dlouhém období v politice, kdy byl od rána do večera novináři pronásledován, si chce přirozeně užít trochu toho mediálního klidu,“ míní brněnský poslanec ČSSD Roman Sklenák, který Sobotku loni ve sněmovně vystřídal.

Byt na venkově

Právě Sklenák je jedním z členů sociální demokracie, kteří se s bývalým předsedou vlády pravidelně scházejí a baví se s ním o aktuální politice. I to naznačuje, že Sobotka má o současné dění velký zájem. Návrat do aktivní politiky ale zatím neplánuje. „Relativně nedávno jsem s ním mluvil, ale nic nenaznačovalo tomu, že by se chtěl vrátit,“ říká Sklenák. Sobotka tak zůstává řadovým členem ČSSD ve dvacetitisícovém Vyškově. Ačkoliv mu loni místní stranická organizace nabídla kandidaturu do komunálních voleb ve městě, Sobotka ji odmítl.

Sobotka si ještě před odchodem z politiky koupil malý byt v omšelém domě z 60. let minulého století nedaleko centra Vyškova. Dal za něj podle výpisu z katastru nemovitostí 2,2 milionu korun a více než polovinu financuje hypotékou. Je to jediná nemovitost, kterou vlastní. Do Vyškova si přepsal i své trvalé bydliště, ale příliš často se tu nezdržuje. Většinu času tráví podle informací týdeníku Euro v Praze. Kde přesně v hlavním městě bydlí, však jeho bývalí kolegové netuší.

Sobotka původně plánoval dočasný odpočinek a studium angličtiny. Právě neznalost cizích jazyků mu byla politickými oponenty často vyčítána. Ale svůj pracovní a studijní klid si podle očekávání dlouho neužil. Loni v březnu si založil živnost na poradenskou a konzultační činnost. „Má se dobře, podniká,“ říká o jeho současných aktivitách blízký kolega z jihomoravské ČSSD Roman Hanák, mimo jiné starosta Kobeřic u Brna. I ten se s ním pravidelně schází a diskutuje o politice i dění v ČSSD. Podobně jako bývalý šéf jeho poradců a další někdejší premiér Vladimír Špidla. Od něj má zase Sobotka prvotřídní informace například z ministerstva práce a sociálních věcí. Špidla je totiž jedním z hlavních poradců ministryně Jany Maláčové.

Lobbista na volné noze

Sobotka se netají tím, že počínání svých spolustraníků sleduje velmi kritickým okem. Podle informací týdeníku Euro mu vadí především podbízení se Andreji Babišovi a málo sebevědomá politika strany v rámci vlády. Ironií je, že právě za zmatky a ponížený závěr účinkování ČSSD v minulé vládní koalici ho mnozí jeho bývalí kolegové kritizují.


Oranžové hvězdičky. Z Maláčové a Petříčka mají být tahouni ČSSD


Sobotka svou „poradenskou a konzultační činnost“ zahájil ve velkém stylu. Už loni navštívil Čínu, kde mimo jiné lobboval za firmu BTL Medical Technologies bývalého federálního poslance za Občanské fórum Jana Vilda. Vild je bývalým spolužákem Sobotkova blízkého přítele a vlivného advokáta Radka Pokorného a také bývalého šéfa ČEZ Martina Romana z pražské právnické fakulty. Firma BTL patří mezi nejvýznamnější exportéry zdravotnické techniky u nás a má pobočky v 55 zemích po celém světě.

Na rozdíl od prezidenta nemá premiér po odchodu z funkce nárok na žádnou rentu. Bývalí premiéři se tak musejí začít živit tím, co nejlépe umějí. Často se vrhají právě na ekonomickou diplomacii a lobbing. Je to logické - mají významné kontakty v zahraničí, kde si i po odchodu z funkce užívají určitého renomé.

Čína nebo Korea

Podobně jako Sobotka jezdí pravidelně do Číny i další expremiér, Petr Nečas. Ten se dokonce stal prezidentem spolku New Silk Road Infrastructure Development & Technology Association (Rozvoj infrastruktury a technologická spolupráce na nové hedvábné stezce). Účelem spolku je propagace evropského průmyslu v Asii a recipročně propagace asijského průmyslu v Evropě. Nečasova poradenská firma Nestac Consulting utržila předloni podle poslední účetní závěrky 2,6 milionu korun. Další jeho konzultační firma Steni Martetoon utržila v tom samém roce necelých 100 tisíc. A Nečas má ještě živnost v několika dalších oborech.


Analýza eurovoleb: Překvapení pro Babiše, knockout ČSSD a zdvižený prst na Pospíšila


Předloni se stal také předsedou představenstva společnosti Bard Pharma. Ani Nečas se nedokázal od politiky úplně odpoutat. Od začátku radí svému příteli, miliardáři Pavlu Sehnalovi, s projektem obnovy Občanské demokratické aliance, zatím však ne příliš úspěšné.

CIF24

Zatímco Nečas a Sobotka se věnují čínskému trhu, další nedávný expremiér a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer už několik let pracuje na svých kontaktech v Jižní Koreji. Stal se předsedou Česko-korejského fóra budoucnosti a v rámci česko-korejských vztahů se dokonce angažuje i v energetice. Jak známo, jihokorejská státní společnost Korean Hydro & Nuclear Power (KHNP) usiluje o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. A právě Fischer se snaží česko-korejskou spolupráci povýšit na úroveň tohoto obřího projektu.

Čtěte také:

Učitelská koalice: bývalí kantoři v čele pravicových stran chystají užší spolupráci

ČSSD po debaklu v eurovolbách řeší, jak ven z krize

Komentář: Start Babišovy proměny

Obhájci i nové tváře: podívejte se, koho Češi zvolili do Evropského parlamentu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).