Menu Zavřít

Zlatá brána do třicátých let

28. 11. 2005
Autor: Euro.cz

V noblesním prostředí hraničí úroveň obsluhy s dokonalostí

Nejprve jsem se domníval, že jde o jakousi reinkarnaci kdysi veleslavného mládežnického hotelu Juventus, a i když ten byl znám skrze mnohé hodně bujaré oslavy, nic mne tam netáhlo. Až jsem jednou nahlédl do výlohy a seznav, že za okny je mile vyhlížející kavárnička, rozhodl jsem se vejít. Tak jsem se ocitl v předsálí restaurace Golden Gate.
Vstup sám není nijak impozantní, vcházím vlastně do chodby činžovního domu a teprve z ní se dostávám do prvního sálu restaurace, sympatické dvoupodlažní kavárničky. Vítá mne strohá minimalisticky pojednaná místnost, v níž však se vzácnou harmonií zakotvily historizující prvky. Prolamované těleso baru z hřejivého dřeva a červeně čalouněná polokřesílka se čtverci kavárenských stolků dokážou vzácně naladit onu tolik noblesní atmosféru třicátých let. Posunuji se ale dále, do zadní, mírně vyvýšené části lokálu. Tam, ve vlastní restauraci, usedám k elegantně prostřené a uměřeně založené „dvojce“ a rozhlížeje se vůkol, očekávám věcí příštích. Prostora, sama o sobě opět poněkud chladná, dostává znovu - použitím replik staršího mobiliáře - náladu nejslavnějších let rozmachu české gastronomie.
Probírám se nabídkou v elegantně pojednaném lístku, volím svůj zdejší pořad a nezbytnou chvíli pro přípravu se oddávám poslechu největších hitů Glena Millera, které zde v prostoru až katedrálním znějí mimořádně dobře. Jenom čekám, kdy po schodech vystoupí Oldřich Nový s Adinou Mandlovou zavěšenou pod paží.
Dveře se otevřely, nevstoupil však náš někdejší bard, to mi číšník v černé vestě, sněhobílé košili a alabastrové zástěře - tak jako tenkrát - přináší polévku. V neposkvrněné strůji, s espritem absolventa hotelové školy v Lausane a pronikavou, leč nevtíravou elegancí se podobá těm slavným kolegům, kteří svého času skutečně obsluhovali Oldřicha Nového a jeho dámy.
Díky polévce se vracím do současnosti. Špenátový krém s plátkem uzeného lososa lahodí nejprve mému oku. Stříbřitě olivová hladina, mramorovaná žilkami ve svěží barvě jarní zeleně, z níž se při promíchání jako hřbet kytovce povynoří růžový plátek lososa. Nepříliš intenzivní, jemná vůně signalizuje lahůdku a tento signál se potvrdí ihned po požití prvního sousta. Lehce obhroublá chuť špenátu je vyhlazena do sametu, viskozita téměř jogurtová činí z pokrmu lahodný prožitek. Jen když ulovíte na lžíci něco lososího masa, jeho vznešená chuť, rozhojněná odérem kouře, se na chvilku ujme vedení a zamává vítěznou korouhví. Ale jen potud, pokud trvá ona „uzená“ nadvláda. Pak se vše vrátí k původnímu sametovému spletenci jemných chutí, podobnému copu mladé dívčiny.
Pozoruji číšníka a s potěchou sleduji jeho přesnou, profese znalou práci. Debaras je bezchybný a čekání na hlavní chod pouhým mžikem. Vepřová panenka plněná hřibovým konceptem, dvěma druhy omáček a jáhlovými noky - jak to trochu neobratně stojí v lístku - je dílkem grafické invence. V hladině dvou omáček, přesně v jejich spojnici, se do výše tyčí útes dvou masivů vepřové panenky. V nejvyšším místě je vetknuta snítka rozmarýny. V opozitu nahloučené oválky bělavých noků jsou opatřeny anténkami pažitky, na okraji kompozice vykukují potměšile z jezírek omáčky poťouchlá očka z polovin cherry rajčátek. Volný pruh při lemu talíře potom dozdobují „bobečky“ barvy a lesku karamelu. Dychtivě se jímám příboru a jedním šmahem ničím umnou pyramidu, abych okusil, zda krmě chutná stejně dobře. Zvláštní, nenápadný, avšak coby nositel syntézy všech ostatních chutí optimální výraz jáhelných noků dokonale spojuje naprosto odlišné party omáček. Nasládlé povidlové a pikantní pepřové, každá propůjčí soustu jinou image, ovšem obě se poddají chlácholivé přítomnosti jáhel. Maso, plněné houbami, dostává díky jim také daleko širší záběr chuti - krom své živočišné a rašelinného přídechu hub. Jen, pohříchu, je „přes“. A to hodně. Zcela prosto šťávy a vysušené „na drť“ se vzpouzí noži, samovolně se dělí podle vlákna a v akordu celé chuťové skladby zní nejfalešněji. Škoda, celkové ladění je jinak hodně potěšující.
Nakrmen upouštím od dezertu, všechny zdejší, ač velmi lákavé, jsou kalorickými bombami. Loučím se digestivem a - více spokojen než nespokojen - očekávám „ortel“ vrchního. Devět set korun je dost. Ovšem díky konejšivé, lehce starosvětské, zároveň však trendy atmosféře a s přihlédnutím k tomu, že restaurace svým vyzněním, elegancí a málo už vídanou dokonalostí obsluhy je součástí „pětihvězdového“ hotelu s orientací na jeho klientelu, ji lze akceptovat.

Value for Money: 8/10
+ přesná práce personálu bez nejmenší chyby
- epizoda s vysušeným masem

Golden Gate Café & Restaurant
Žitná 561 / 8, 120 00 Praha 2
tel.: +420 225 999 152
www.goldengate.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne: 07.30-23.00
  • Počet míst: kavárna 25, restaurace 25
  • Kuchyně: mezinárodní
  • Platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Původ nabízených vín: Austrálie, Francie, Chile, JAR, Španělsko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 56 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Terina Foie Gras s černými lanýži a cumberlandskou omáčkou 210 Kč
Consomme royal – želví polévka s kapkou cognacu 190 Kč
Caneloni verde zapečené s houbami a listovým špenátem 230 Kč
Výběr listových salátů s pošírovanou hruštičkou, vlašskými ořechy a grilovaným sýrem Brie 190 Kč
Kuřecí miniřízečky s petrželovým bramborem a čerstvou zeleninou 270 Kč
Smažený candát v těstíčku s omáčkou sweet and sour, podávaný na cukrovém hrášku, petrželový brambor 360 Kč
Grilovaný steak z jihoamerické hovězí svíčkové, pečený brambor ve slaninovém kabátku, fazolové lusky 580 Kč
Dobře uleželý červeným vínem provoněný jelení hřbet pečený s bylinkovou remuládou, grilovanými jablky a gratinovaným bramborem 580 Kč
Zprudka pečené jehněčí karé s grilovaným česnekem, hořčičnou omáčkou a bramborem pečeným ve slanině 620 Kč
Bomba Malakov provoněná likérem Grand Marnier 160 Kč

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku:
Koonunga Hill Chardonay 2003 Penfolds 690 Kč
Down to Earth 2003 Villiera / Stellenbosch 850 Kč
Trio Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot blanc 2004, Concha y Toro, Central Valley 900 Kč
Mersault, Les Casses Tetes 2003 Hubert Chavy 2400 Kč
Sangre de Toro 2003 Miguel Torres, Cataluňa-Pendés 580 Kč
Three Springs 2003 Delheim/Stellenbosch 750 Kč
Grand Coronas Reserva 2001 Miguel Torres, Cataluňa-Pendés 1100 Kč
Bordeaux Chateau Cantemerle 1999 Grand Cru Classé-Haut Médoc 2290 Kč
Chateau Beauséjour Bécot 1997 Grand Cru Classé-Saint Emilion 3980 Kč

  • Našli jste v článku chybu?