Menu Zavřít

Zlatá školní jídelna

28. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Za maďarskou kuchyní raději do Budapešti

Když vkročíte do průjezdu domu U Zlatého preclíku na Malé Straně, nenadáli byste se, že jeho sklepení může poskytovat útočiště maďarské restauraci s názvem Hungarian Grotto. Za žebřiňákem s květináči a umělými slunečnicemi sice ve dvoře zve k posezení zahrádka, ale bizarní název podniku si žádá své – noříme se proto raději pod zem, abychom přišly na kloub jeho původu. Se slábnoucím denním světlem odhalujeme cestou dolů zamřížovaný výklenek, jako stvořený pro ostatky středověkého světce, místo nich však hledíme na efektně nasvícenou baňatou láhev digestivu Unicum.
Míjíme salonek, jemuž vévodí romantická malba s rytířem a princeznou, a ve svitu voskovic se ubíráme k „našemu“ stolu. Má, stejně jako ostatní, plnou pohotovost. Vítá nás několikavrstevnatý běloskvoucí ubrus, baterie sklenic a příborů a hned dvě láhve minerální vody francouzské provenience. Za zvuků čardáše pomalu oblékáme svetry a pokukujeme po interiéru. Rozptyluje nás natolik, že jsme zanedbaly studium jídelníčku a přibrzdily obsluhu v jejím počátečním rozletu - jak se ukáže, bohužel definitivně - takže analýza sklepních prostor se na delší dobu nevyhnutelně stává naším výlučným zaměstnáním. Přestože některé prvky s celkovým zaměřením hrubě neladí (za všechny jmenujme alespoň židle), atmosféra Plesu upírů je takřka dokonalá. Hlavní devizou tohoto dekadentního prostoru jsou všudypřítomné svíce, které planou ve starožitných kandelábrech, dřevěných klíckách u stropu i v obyčejných lahvích, kolorit dotvářejí nejrůznější obrazy s milostnou, dětskou či hulánskou tematikou, u baru objevujeme i pár dobových fotografií užhorodského úřadu. Přímo nad stolem nás ostřížím zrakem sleduje sám Drákula a pár výklenků vyšperkovaných sametovými záclonkami jako by zvalo k zhlédnutí loutkového představení, jistě o tajemném hradu v Karpatech.
Konečně objednáváme vývar s těstovinami, houbovou polévku na maďarský způsob, candát steak v houbové omáčce a kuřecí paprikáš. Na své první chody čekáme neomluvitelně dlouho. Vývar, v jídelníčku (jehož autor nad záludnostmi českých dlouhých a krátkých samohlásek zjevně nezvítězil) figurující s přídomkem „sílný“, byl zřejmě s ohledem na zažívací aparát strávníků milosrdně naředěn (nepochybně navíc studenou vodou). Krom řídké chladné tekutiny upomínající na českou školní jídelnu obsahuje pár kousků kuřecího masa, mrkev, květák, petrželku a nudle. Výsledek je vskutku tristní. Houbová polévka je také řídká, ale alespoň teplá. Je okořeněna mletou červenou paprikou a poněkud nepatřičně i majoránkou, čímž se stává jakýmsi podivným křížencem české bramboračky a maďarské houbovky, a kromě žampionů v ní plave tu a tam kousek brambory, kolečko mrkve a trocha sražené zakysané smetany. Chutná sice o něco lépe než vývar, ale i v maďarské menze je povedenější.
Po dalším ze zdejších dlouhých intermezz, která sice obstojně přiživují naši fantazii, ale rozhodně ne naše útroby, k nám přicházejí hlavní chody. Po polévce doufáme, že snad už máme nejhorší za sebou. Candát vypadá poměrně slibně: kus rybího filetu korunuje velkorysá porce paprikové omáčky s houbami, jež bohudík skvěle chutná. Je pikantní, maličko pálivá, hustě smetanová a splňuje beze zbytku vše, co od ní čekáme. Bílá ryba rovněž takřka nemá chybu, jen zespodu je maličko připálená. Rýže typu parboiled sice moc maďarská není, ale chuť je zcela standardní. Kuchař si zde trochu napravil reputaci, ovšem v případě paprikáše se bohužel asi rozhodl, že konzumenta vývaru poučí o stylové čistotě, a v - zcela nemaďarském - kantýnském duchu připravil i druhé jednání: dušené kuřecí stehno v mdlé paprikové omáčce, jíž dominuje mouka a schází smetana a patřičný říz. Celou nevydařenou kreaci pak doplňují trochu rozvařené nočky a celkem zbytečná okurkovo-rajčatovo-salátová obloha. Škoda, kuře na paprice je jakousi vlajkovou lodí maďarské kuchyně a chutná výborně i v lidových vývařovnách. Maďaři jsou totiž plným právem na svá tradiční jídla pyšní a připravují je s největší péčí a kvalitně. Proto se zdráháme uvěřit, že v tomto pražském podniku vaří skutečně kuchaři z Budapešti.
Necháváme se umluvit k dezertům, které jsou na rozdíl od předchozího připraveny v cuku letu. Výborná Gundel palačinka - plněná omamnou nádivkou z mletých ořechů, rozinek a rumu a přelitá rozpuštěnou čokoládou - je věru zlatým hřebem našeho oběda. Zato číšníkem vychválený pohár Šomló je bledým odleskem běžné varianty, již lze dostat v kterékoli budapešťské cukrárně: tvoří ho směs piškotového těsta, vanilkového a čokoládového krému, rozinek, šlehačky a jakéhosi špatně identifikovatelného ovoce (jablka? hrušky? snad kdoule či nezralé meruňky?)
Za oběd včetně skleničky předraženého vína (1 dl za 100 korun), vody a kávy jsme zaplatily 1250 korun. Na Malou Stranu se to nezdá nijak přemrštěné, ale přes poměrně interesantní prostředí negativa tentokrát převážila -profesionálně nepříliš zdatná (ač v podstatě milá a snaživá) obsluha, značně rozpačitý výkon kuchaře a nekonečné čekání. Pokud bychom zase dostaly chuť na něco maďarského, raději si zajedeme do Budapešti nebo si to uvaříme doma samy.

HUNGARIAN GROTTO
Adresa: Tomášská 12, Malá Strana, Praha 1
Tel.: 257 53 23 44, www.hungarian-grotto.cz

  • Otevírací doba: 11.30-23.30
  • Počet míst: 50
  • Druh kuchyně: maďarská
  • Platební karty: AMEX, VISA, MC/EC, JCB
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Země původu nabízených vín: ČR, Maďarsko, Francie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 7 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 15 bodů z 20
Celkem 46 bodů z 60

Value for money 4/10
+ výtečná palačinka Gundel
- ostudný paprikáš

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Maďarská husí játra 380 Kč
Rybí polévka Halaszle 80 Kč
Palačinky s masem Hortobagy 125 Kč
Opékaný candat s máslem a koprovou omáčkou 290 Kč
Hovězí svíčkové nudličky s lečem 290 Kč
Kapusta plněná na způsob Koložvar (maso, ryže, kysané zelí) 210 Kč
Jelení svíčková v Cumerland omáčce 320 Kč
Šomloi halušky (těsto, vanilkový krem, čokoládová poleva) 90 Kč

WT100

Výběr z vinného lístku:
Tokaji – Chateau Megyer, Dry Szamorodni r. 98, 0,5 l 490 Kč
Chardonnay, Egervin, 0,75 l 290 Kč
Egri Bikavér, r. 00, 0,75 l 420 Kč
Sauvignon, r. 99, výběr, Modrý sklep Nový Šaldorf 690 Kč
Frankovka, r. 00, Habánské sklepy 290 Kč
Chablis, r. 00, Domaine Vincent Sauvestre 1490 Kč
Saint Emilion Grand Cru, Chateau des Grotte, r. 94, Bordeaux 1790 Kč

  • Našli jste v článku chybu?