Menu Zavřít

Zlaté sluneční žně. Majitelé elektráren si vyplácejí dividendy

10. 10. 2017
Autor: čtk

Po hubených letech, kdy vydělané peníze padly na úroky, splátky úvěrů či solární daň, si začali majitelé elektráren vyplácet dividendy.

Vyplatíme si přes 98 milionů korun, tedy zhruba polovinu loňského zisku. Takové rozhodnutí padlo na valné hromadě společnosti REN Power CZ, která patří mezi největší vlastníky solárních elektráren na českém území. Prospěch z rozhodnutí bude mít trojice vlastníků, kterou tvoří bývalí spoluvlastníci Mostecké uhelné - Petr Pudil, Vasil Bobela a Jan Dobrovský.

Dividendy - v tomto případě 82,7 milionu korun - již inkasuje také majitel solárního parku FVE Tuchlovice na Kladensku. Je jím Škoda Investments, za kterou stojí skupina bývalých vlastníků plzeňské Škodovky.

Zmíněné příklady ukazují, že stále více vlastníků velkých solárních parků začíná vybírat nahromaděné zisky. Před rokem 2015 něco takového nebylo možné. Byznys plán narušila srážková daň z tržeb za vyrobenou elektřinu ve výši až 26 procent, kterou v závěru roku 2010 zavedla pravicová vláda premiéra Petra Nečase. Investoři navíc museli přednostně splácet bankovní úvěry a půjčky.

ČEZ a Číňané berou vše

Daří se hlavně těm silným. Drobní vlastníci solárních panelů jsou pod tlakem bank, musejí přednostně splácet úvěry a na vydělané peníze často ani dnes nedosáhnou. Velmi důkladně naopak vybrali účet dva největší vlastníci fotovoltaických parků - polostátní ČEZ a skupina Energy 21 s čínským vlastníkem.

Fond ČEZ OZ, ve kterém největší česká energetická skupina uložila své malé vodní elektrárny, solární parky a další tuzemské obnovitelné zdroje, vyplatí na základě rozhodnutí červnové valné hromady dividendu ve výši téměř 779 milionů korun. Mateřské společnosti ČEZ to zřejmě nestačilo; již v srpnu se konala mimořádná valná hromada, která odhlasovala mnohem objemnější balík peněz.

ČEZ se totiž rozhodl snížit základní kapitál své zelené dcery ze sedmi miliard korun na pouhou jednu miliardu. Za citaci stojí odůvodnění tohoto kroku. „Důvodem snížení základního kapitálu je skutečnost, že hospodářský výsledek běžného roku nedostačuje k pokrytí požadavku akcionářů na výši dividendy,“uvedl fond ČEZ OZ v pozvánce na valnou hromadu. Uvolněné miliardy bude ČEZ spolu s dceřinými firmami inkasovat postupně během několika let.

 Top 15 solárníků

V této souvislosti stojí za zmínku, že se fond ČEZ OZ loni propadl do ztráty 284 milionů korun. Státní energetická inspekce mu totiž neuznala, že stihl dokončit tři solární parky na Táborsku v závěru roku 2009, přičemž cenové podmínky platící od následujícího roku zdaleka nebyly tak příznivé. Ještě větším zásahem do hospodaření je stále neuzavřený spor o to, zda rozsáhlý solární park u Vranovské Vsi na Znojemsku byl dokončen v prosinci 2010, či nikoliv.

Podobně rázně postupuje také investiční fond China-CEE náležející do skupiny China Exim Bank. Ten nepřímo vlastní skupinu Energy 21, pod kterou spadají tři desítky zařízení o celkovém instalovaném výkonu 61,2 megawattu. Číňané se rozhodli vybrat nejen celý loňský zisk, ale také nerozdělené zisky minulých let, rezervní fond a ostatní kapitálové fondy. Celkem jde o 210 milionů korun.

Vyšší výplata nebyla možná, neboť účty skupiny Energy 21 důkladně provětral již předchozí vlastník - fond z finanční skupiny Mid Europa Partners. Ten si nechal v lednu loňského roku z Česka poslat 1,03 miliardy korun, aby krátce poté prodal portfolio solárních elektráren čínskému zájemci.

Prodat, nebo postupně vybrat?

Na českém území se nachází 528 velkých solárních elektráren o výkonu od jednoho megawattu výše. Naprostá většina z nich vyrostla během solárního boomu let 2009 a 2010. Podle zatím zveřejněných čísel je převážná část těchto zařízení zisková. Vlastníci tak mají dvě možnosti.


Největší a nejziskovější. Obří solární park na Mělnicku vydělává 150 milionů ročně

 FVE Czech Novum, Vepřek


Mohou postupně inkasovat zisky až do konce příštího desetiletí, kdy stát přestane posílat štědré provozní dotace v podobě pevných výkupních cen nebo zelených bonusů.

EBF24

Druhou možností je solární elektrárnu prodat. Zpravidla se přitom prodává celá firma včetně bankovního úvěru a dalších závazků. Zájem o odkup fotovoltaik je v Česku silný a táhnou jej jak silní hráči z energetické branže (jmenovitě třeba Pražská energetika a Solar Global), tak různé investiční fondy a finanční skupiny. Velké nákupy v posledních dvou letech uskutečnil již zmíněný čínský fond China-CEE či polský Eques Fotovoltaica.

Dále čtěte:

Vláda končí s perzekucí solárníků, teď už chce s nimi spolupracovat

Průzkum: Solární panely na dům či chatu si chce dát třetina Čechů

Miliardy pro zelené zdroje. ERÚ schválil jejich podporu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).