Menu Zavřít

Zlato, malby, miliony eur. Nizozemsko ve velkém pátrá po skrytém majetku svých občanů

31. 3. 2017
Autor: Pixabay.com

Nizozemská prokuratura začala vyšetřovat osoby podezřelé z daňového úniku a skrývání majetku, jedná na základě upozornění na konta v jedné švýcarské bance. Mluvčí prokuratury zabývající se finanční kriminalitou dnes řekla, že úřady prověřují 3800 bankovních kont nizozemských občanů ve švýcarské bance. Byla zadržena hotovost, zlato a malby za miliony eur.

Zatčeni byli dva lidé, název banky mluvčí neuvedla. Krátce nato švýcarská banka Credit Suisse uvedla, že ji ve více zemích kontaktovaly místní úřady v záležitosti daňových povinností klientů.

Vyšetřuje se souběžně v Nizozemsku, Británii, Německu, Francii a v Austrálii. Nizozemská vláda podle agentury Reuters předala těmto zemím seznam 55 tisíc podezřelých kont.

Mluvčí prokuratury Wietske Vissersová řekla, že vyšetřování potrvá „dny i týdny“. Existuje podezření z praní špinavých peněz prostřednictvím neohlášených bankovních účtů ve Švýcarsku.

Nizozemský úřad pro hospodářskou kriminalitu zajistil dokumentaci, bankovní konta, nemovitý majetek, šperky, luxusní auto, drahé malby a zlato z domů v Haagu, Hoorddorpu, Zwolle a Venlo. Dvě osoby byly zadrženy v Haagu a Hoorddorpu, jejich jména zveřejněna nebyla.


Čtěte o úsporném plánu Credit Suisse:

Credit Suisse snížila ztrátu. I tak letos zruší dalších 5500 pracovních míst


Vissersová řekla, že dotazy k vyšetřování v ostatních zemích je třeba adresovat policii daných států a agentuře Evropské unie pro justiční spolupráci (Eurojust).

Agentura Eurojust později oznámila, že pomohla koordinovat mezinárodní vyšetřování daňových úniků v hodnotě milionů eur. Vyšetřování podle ní začalo v roce 2016 a zástupci Eurojustu měli několik schůzek s nizozemskými, britskými, francouzskými, německými a australskými úřady.

Úřad švýcarského generálního prokurátora v prohlášení vyjádřil nesouhlas s tím, že jej Nizozemsko o zátahu na podezřelé osoby neinformovalo předem. „Úřad je znepokojen tím, že věc byla zorganizována bez vědomí Švýcarska. Generální prokurátor očekává písemné vysvětlení od náležitých nizozemských úřadů a pak posoudí další postup,“ stojí v prohlášení.

MMF24

K případu vydala stanovisko i švýcarská banka Credit Suisse. Oznámila, že spolupracuje s úřady, které kontaktovaly její pobočky v Londýně, Paříži a v Amsterodamu v souvislosti s daňovými záležitostmi jejích klientů.

Čtěte také:

Nizozemské holdingy české podnikatele už netáhnou

Jsme šťastnější než Slováci. Nejšťastnější jsou ale Norové


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).