Menu Zavřít

Zlato z Hluku

26. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Rulandské šedé, mešní víno 2005 - Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž

Před nedávnem jsem na tomto místě poznamenal, že naši vinaři se ku škodě své i konzumentů nechali anomáliemi klimatických podmínek posledních let svést k nadprodukci vín s vyššími přívlastky. Rozhodně si za tím stojím, rád bych jen upřesnil, že celoplošně toto tvrzení není zcela přesné. Nebo lépe: zcela přesný není uváděný výsledek těchto snah. Zatímco v oblastech, kde teplo a slunce dovolují hroznům vyzrát do mimořádných jakostí poměrně často, jiné severněji položené nejsou tak štědré. Proto jsou tamní vinaři patřičně hrdi na to, když se jim podaří vypěstovat predikátní hrozen. A sama vína potom také nevykazují vždy tytéž vlastnosti. Existuje sice surovina v klasifikaci pozdní sběr s obsahem cukru 21oNM (kilogramy cukru ve 100 litrech moštu), ale také taková, kdy hodnota dosáhne stupně 24. Podle toho ve finále vyhlížejí i vyškolená vína, taková, která jsou prokvašená do sucha, tedy s minimem zbytkového cukru. Ve slováckém Hluku disponuje vinicemi společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž. Pěstuje především hrozny pro mešní vína, to jest taková, která jsou provázena důsledným liturgickým dozorem. Pod Bílými Karpaty není klima povětšinou tolik přívětivé jako při naší jižní hranici. Hrozny tamních rév jen pomalu dozrávají do predikátních hodnot. Když se to podaří, i potom si vína - s výrazným minerálním podtextem - zachovají svěžest a „tah“, nejsou tolik natěžkaná cukrem a vykazují příjemný charakter dobré pitelnosti. Není tedy žádnou uzancí, že co predikát, to hutnost, cukr a tíže. Dokazuje to i Rulandské šedé, mešní víno 2005 - Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž. Ušlechtilá barva zlata je znakem dobré odrůdy. Dokonalá čistota a brilantní jiskření to jen potvrzují. Bohatá kytka, výrazná a hutná, otevírá sbor vůní, který počíná nazrálou hroznovou paletou, k níž se přidávají projevy odérů světlých peckovin. Chuť je lehčí než vůně, bez její opulentnosti. Za hroznem se vzápětí, téměř okamžitě, prosadí úporný tah kyselinek, který v momentě, kdy by mohl začít být nepříjemný, „přibrzdí“ a uvolní prostor zatím jen nepatrně se prosazujícímu oříškovo-máslovému doběhu. Celý výraz je mimořádně svěží, s téměř latentním minerálním podkreslením, přitom však se v něm zcela patrně objevuje potenciál pro další zrání a slibuje velké víno po ne až tolik dlouhém ležení.

  • Našli jste v článku chybu?