Menu Zavřít

Zlepšete trh práce, upozorňuje Světové ekonomické fórum

22. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Kokurenceschopnost Česko není flexibilní v propouštění a najímání lidí, problém je i dojíždění

Češi jsou lenoši. I tak se dá číst zpráva o mezinárodní konkurenceschopnosti, kterou vydalo Světové ekonomické fórum. Ano, země je na světové špičce, když v celkovém hodnocení obsadila 29. místo ze 140. Jenže pouhé tři příčky od dna planety obsadila v oblasti ochoty dojíždění lidí za prací. Jinak řečeno, Čecha na kilometr od gauče nedostaneš.

Konkrétní kolonka nese název „vnitrostátní pracovní mobilita“. Na trhu práce jsou v Česku podle Světového ekonomického fóra i další problémy. Ve zdanění práce země obsadila 134. místo, v lehkosti najmutí zahraniční pracovní síly 126. Neuspokojivé výsledky dosahuje také ve flexibilitě najímání a propouštění pracovníků (107.) a ve výši nákladů na propuštění nadbytečných pracovníků.

Jakkoliv bude vláda představovat celkové výsledky jako pozitivní, právě tato oblast má podle fóra u sebe největší vykřičník a měla by se na ni zaměřit.

WT100

Naopak velmi dobře vyšel ze srovnání bankovní sektor, v oblasti je Česko 14. nejlepší. V celkovém hodnocení je také země nejvýše z Visegrádské čtyřky. Druhé Polsko je až na 37. místě.

  • Našli jste v článku chybu?