Menu Zavřít

Zličín nakonec s Intersparem

2. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Nákupní centra

EBF24

PRAHA (men) – Nákupní centrum Metropole Zličín v Praze 5 se rozšířilo. Zákazníci zde na ploše téměř 70 tisíc metrů čtverečních naleznou přes 120 obchodů, doplněné o služby a zábavu. Metropole Zličín je tak největším nákupní zónou v Česku.
„O obchodní jednotky v nové části Metropole byl velký zájem, svědčí o tom i to, že pasáž byla již začátkem roku téměř stoprocentně pronajata,“ tvrdí Marta Stehlíková z realitní společnosti Cushman & Wakefield Healey & Baker, která prostory nabízela. Největším nájemcem v dokončené části Metropole bude potravinový řetězec Interspar, který zabere plochu více než pět tisíc metrů čtverečních. Původní záměr obchodního centra byl vyhnout se provozování hypermarketu. „Nechtěli jsme poskytnout nabídku potravin i s ohledem na trendy, které se prosazují například v USA. Tam není obvyklé hledat potraviny v nákupním centru, protože jejich prodej se uskutečňuje jinou formou,“ říká Mark Vydra ze společnosti Portland Trust, která je developerem projektu. Místo hypermarketu počítal developer s německým prodejcem nábytku a bytových doplňků Möbel Walter. Dohoda s Němci nakonec uzavřena nebyla. „Volba Intersparu je jistým ústupkem. Zjistili jsme, že potraviny jsou pro podobný projekt v této zemi stále důležité,“ konstatuje Vydra. Kromě obchodů nabídne Metropole Zličín také zábavní centrum. Ke kinu, Světu zábavy a dětskému koutku přibudou Laser game, dětské hřiště a později i bowling.
Své nákupní možnosti rozšířila rovněž Plzeň. Developerská společnost RDC otevřela Olympia Shopping Centre. Je s 54 tisíci metry čtverečními pátým největším obchodním centrem v Česku. Náklady na stavbu, jehož construction management zajišťovala společnost Bovis Lend & Lease, dosáhly 1,3 miliardy korun. K největším nájemcům patří společnosti Drapa, Baťa, OK Electro, Sephora a hračkářství Pompo.
Na konci loňského roku činila celková plocha moderních obchodních parků v České republice 417 tisíc metrů čtverečních. V Praze se nyní staví dalších více než 90 tisíc metrů čtverečních. Do konce roku by mělo být otevřeno nákupní středisko Eden Vršovice a Optima Butovice. V centru Prahy vyroste také megastor společnosti New Yorker a obchodní dům Debbenhams. Vyplývá to ze studie realitní společnosti Jones Lang LaSalle.
Silná poptávka mezinárodních firem po kvalitních obchodních prostorech zvyšuje nájemné. V nákupních střediscích zaplatí zájemce měsíčně za metr čtvereční 45 až 50 eur, v centru Prahy je to však až sto eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).