Menu Zavřít

Žlutočervená mušle měla rekordní rok

20. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Shell Czech Republic

PRAHA (il) - Společnost Shell Czech Republic loni vydělala před zdaněním rekordních 1,8 miliardy korun. Jde o více než 760 milionů větší zisk než loni. V roce 2005 tržby činily 36,5 miliardy korun, téměř o devět miliard více než v roce 2004. Týdeníku EURO to sdělil generální ředitel společnosti Shell Czech Republic Pavel Senych.
Letos Shell oslavil dvě výročí: patnáct let od znovuobnovení své činnosti na českém trhu a deset let působení letecké divize - Shell Aviation, která se věnuje tankování letadel na letištích. Šenych uvádí, že síť 155 čerpacích stanic Shell je vůbec nejefektivnější v Česku. Fenoménem se na našem trhu stal věrnostní program Smart, který sdružuje několik set tisíc členů. V prosinci loňského roku prodal Shell již svůj stomiliontý litr maziv a motorových olejů.
Shell není pouze petrolejářská firma, ale zabývá se širším spektrem energetických možností. „Velmi rychle se rozšiřuje využívání zemního plynu a LPG. V oblasti nových a obnovitelných zdrojů energie se Shell angažuje v celosvětovém měřítku a rozvíjí podnikání ve využití sluneční a větrné energie, biopaliv a vodíku,“ uvádí Senych. Shell si uvědomuje, dodává, že energetickou náročnost globální ekonomiky nelze navždy uspokojit pouze z tradičních fosilních zdrojů. „Proto se tak zásadně podílíme na výzkumu a vývoji alternativních zdrojů. Vývoj nových technologií, například konvertujících zemní plyn na nízkoemisní kapalinu pro pohon vznětových motorů, již je zaveden do praxe,“ konstatuje Senych.
Logo společnosti patří celosvětově mezi nejznámější značky, jeho hodnota se odhaduje na dvě miliardy liber. „Financial Times dokonce zařadily naši žlutočervenou mušli mezi šest nejvlivnějších značek na světě. Její hodnotě dostojí i české výsledky. Zákazníci si slavnou značku nespojují pouze s palivem. Shell v České republice je významným dodavatelem leteckého benzinu, zásobuje mnoho soukromých i firemních zákazníků topným olejem a LPG, dodává širokou paletu maziv a na základě poptávky stavebních firem rozšířil v roce 2001 svou nabídku o bitumeny, tedy silniční asfalty. Speciálními produkty zásobuje dokonce potravinářský, medicinální a kosmetický průmysl,“ chlubí se šéf firmy.
Do českých rafinérií investoval Shell 57,5 milionu dolaru a další miliony dolarů byly použity na rozvoj zásobovacích systémů českých civilních letišť. Díky těmto kapitálovým vstupům je Shell výhradním dodavatelem leteckých paliv na letištích v Brně a Ostravě a výrazně se také podílí na dodávkách pro letiště v Praze a Karlových Varech. „Nelze opomenout, že firma stojí v Česku v popředí těch, které samy praktikují a ve svém okolí šíří pravidla čestného a transparentního podnikání. Slovo korupce slovník firmy Shell nezná,“ tvrdí Senych.

  • Našli jste v článku chybu?