Že americké barbeque nejsou jen burgery, se snaží od loňského podzimu přesvědčit své hosty Jeffrey Alan „Bad Jeff“ Cohen. A jde mu to dobře
Pokud hledáte nějaké uvolněné místo s fajn jídlem za přijatelné ceny, kde můžete s přáteli prosedět hodiny, dát si dobré drinky a odcházet s pocitem, že jste si užili den, možná jste ho právě našli. Tohle je totiž ve zkratce můj dojem z restaurace Bad Jeff’s v Americké ulici ve druhé pražské městské části.
V Bad Jeff’s – ve volném překladu U Zlého Jeffa – nejde o dokonalost, vysokou gastronomii, moderní pojetí talířů ani překvapování hostů neotřelými technologickými postupy. Ale můžete si tu dát poctivě připravená jídla, z nichž některá v jiných českých restauracích najdete jen stěží, navíc v příjemném prostředí a obsluha na vás bude opravdu milá. Nevím jak vám, ale mně to v typický páteční večer ke štěstí bohatě stačí. Tedy vlastně ještě ve spojení s „Antimargaritou“, místním charakteristickým koktejlem s tequilou a grapefruitovou šťávou. Ten rozhodně nevynechejte. Svěží citrusový nápoj s nezaměnitelnou chutí tequily se hned tak nepřepije, ale ani vás neopije.
Nejlepší je cibule a chleba První návštěva ve větší skupině těsně po otevření podniku byla – mírně řečeno – rozpačitá. Obsluha byla vzorná, ale jídla byla rozkolísaná do dvou pólů: jedna opravdu skvělá, jiná zoufale nudná tak, že už jim nechcete dát druhou šanci. Některým chybělo dochucení v takové míře, že snad musel kuchař opomenout nějakou zásadní ingredienci. To se týkalo především uzeného vepřového kolena na černém pivu (265 korun), ke kterému patří podle menu křen, hořčice a pikantní papričky. Ve skutečnosti k němu nebylo podáváno nic z uvedeného. Stejně by ho to nezachránilo, ale alespoň by mělo jídlo nějakou chuť.
Na druhé straně onion strings neboli smažené cibulové strunky s dipem z pražené cibulky (125 korun) byly skvělé poprvé i vždycky potom. Navíc i přes zařazení do sekce předkrmů bohatě vystačí jako předkrm pro čtyři lidi, příloha nejméně pro dva a skvělé jídlo při popíjení drinků pro celý stůl. Nepředstavujte si mastné kroužky smažené cibule, které znáte odjinud. Cibulové strunky jsou proužky vážně tenké jako struny, obalené super křupavým těstíčkem, ze kterého olej není vůbec cítit. Onion strings a Antimargarita, to je, oč tu běží.
Z předkrmů na stálém lístku jsem vyzkoušela i šťavnatá zauzená Buffalo křidélka podávaná typicky po americku s hranolky z čerstvé zeleniny (mrkev, celer) a dipem z modrého sýra (125 korun za 6 kusů). Neurazí ani nenadchnou, dobře provedená klasika.
Mnohem zajímavější je další americká specialita, která se u nás nikde nevidí, a to hohodnocení vězí brisket neboli hrudí pečené deset hodin s výraznou barbeque marinádou, standardně podávané s česnekovou bagetou a kukuřičným klasem (295 korun). Já jsem si bagetu nechala zaměnit za zauzený bramborový salát, který se k měkkému masu skvěle hodí. Napodruhé byl mnohem lépe dochucený, ale přesto ještě čekám na nějaké vylepšení. Vadí mi konzistence brambor, které jsou nakrájené na kostky a opečené, leč trochu vysušené, což je u bramborového salátu docela zásadní nedostatek.
Stejný problém jsem shledala i u pečené brambory se zakysanou smetanou, slaninou a čedarem, která byla přílohou k zauzeným kuřecím prsíčkům (235 korun). Byla zkrátka vysušená tak, že zůstala na talíři téměř celá. Naštěstí se k lehce zauzenému, velmi dobrému masu podává i miska fazolového ragú, takže se dá bez brambory snadno obejít.
Hodně mi chutnal místní burger, rozdělený na dvě poloviny, s masem propečeným přesně podle přání na medium rare, plátky křupavé slaniny, rozteklým čedarem, salátem, rajčaty a hořčicí. Louhovaná houska z preclíkového těsta mě u burgeru trochu překvapila, ale příjemně. Skvělé byly i křupavé kudrnaté „curly“ hranolky. S tímhle burgerem si majitel Jeffrey Alan Cohen v ostré vinohradské konkurenci ostudu neudělá.
Největším překvapením pro mě ale byly dezerty, i když už na ně v žaludku sotva zbývalo místo. Při mé první návštěvě hned po otevření byl „bread pudding“ neboli chlebový pudink (135 korun) tak trochu podpultovka. Nevěděli jsme, co si pod tím názvem představit, a nesměle objednali jednu porci pro osm lidí. Druhá už na nás bohužel nezbyla. Nejblíž je chlebovému pudinku asi naše žemlovka, uvážímeli použití zbylého bílého pečiva, mléka a vajec. V chlebovém pudinku ovšem nehledejte jablka. V Bad Jeff’s se bread pudding podává s karamelovou omáčkou a opečeným domácím marshmallow, což je nadýchaná pěnová hmota, a jakkoli to zní divně, určitě je to něco, co stojí za vyzkoušení.
Možná ještě divnější vám bude připadat další skvělý dezert – jablečný koláč s čedarem a jalapenos (150 korun). Původně jsem k němu byla dost nedůvěřivá, ale po prvním ochutnání jsem překonala předsudky. Jablečný koláč se sýrem v těstě a papričkami v náplni byl křupavý, nepřeslazený, zajímavý, zkrátka opravdu dobrý. Doplněný o misku vanilkové zmrzliny určitě vystačí pro dva, ale kdybyste si měli vybrat jen jeden z dezertů, považuji chlebový pudink za lepší volbu.
Slunce a s mích Stejnou poklonu jako chlebovému pudinku, cibulovým strunkám a Antimargaritě musím vyseknout mimořádně sympatické obsluze, která se do podniku tohoto typu opravdu hodí. Nenapadá mě lepší výraz než „casual“.
Žádná škrobená gesta, ale nenucená konverzace, žádná přehnaná pozornost, ale sklenička nezůstane dlouho prázdná… Pokud si pamatujete ze začátků provozu restaurace Sansho usměvavého kudrnatého Řeka, který byl na place nepřehlédnutelný, můžete se s ním znovu potkat v Bad Jeff’s a dost možná si na vás vzpomene jako na mě.
Příjemný je i interiér restaurace, kterému neubírá na kráse ani fakt, že se nachází v suterénu, ale je pravda, že jsem tam nikdy nebyla za denního světla. Za hlavní místností s barem je i malý salonek, kam se může vtěsnat zhruba dvacet osob a která mi přijde ideální na uvolněné firemní večírky nebo všelijaké oslavy.
Na rodinnou večeři s babičkou a tetičkou možná zvolíte něco klasičtějšího, ale pokud si budete plánovat užití večera, nebudete chtít hlídat kravatu, nažehlenost halenky ani stav peněženky, bude myslím Bad Jeff’s ideální volbou.
velmi příjemná obsluha
zajímavé drinky
originální jídla, která jinde nemají
nedotaženost některých jídel
Bad Jeff’s Barbeque Americká 78/32, Praha 2 tel.: 774 402 235 e-mail: info@badjeffs.cz Otevírací doba Ne, Po zavřeno Út–So 12.00–23.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Studená uzená zeleninová rajčatová polévka s avokádovo-koriandrovou pěnou • 129 Kč • Smažené cibulové strunky s dipem z pražené cibulky • 125 Kč • Kuřecí křidélka „Buffalo” s mírně/ velmi pálivou omáčkou dle výběru, mrkev, celer a dip z modrého sýra • 125 Kč • Salát s grilovaným kuřetem, pečené červené papriky, portobello žampiony, parmazán, krutony a smetanový česnekový dresink • 195 Kč • Míchaný zeleninový salát (okurka, červená cibule, uzená jablka, kandované pekanové ořechy, modrý sýr & balsamico dresink) • 185 Kč • Těstoviny se sýrovou omáčkou a olejem z černých lanýžů s grilovanými kuřecími prsíčky • 225 Kč • Sendvič s trhaným vepřovým masem, BBQ omáčka, fenyklový coleslaw a kudrnaté hranolky • 205 Kč • Bad Jeff’s burger, Domácí mleté hovězí maso, uzená slanina, uzrálý čedar, červená cibule, salát a rajčata, grilovaná preclíková bulka a kudrnaté hranolky • 245 Kč • Barbeque žebírka, 1 porce (300g) – 2 přílohy dle výběru • 235 Kč • Fenyklový coleslaw • 55 Kč • Těstoviny se sýrovou omáčkou a lanýžovým olejem • 95 Kč • Pečené fazolové ragů • 65 Kč • Kudrnaté hranolky • 45 Kč • Jablečný koláč s jalapeňo a čedarem • 150 Kč
Výběr z nápojového lístku • • Coca-Cola 0,33 l • 42 Kč • Bernard Bohemian Ale 0,33 l • 52 Kč • Cabernet Sauvignon, 150 ml, Domaine Peirére – Languedoc – Roussillon, Francie • 89 Kč • Rum 0,04 l Ron Abuelo 7 • 98 Kč • Slivovice Zufanek • 66 Kč • Jack Daniel’s Gentleman Jack • 105 Kč • Espresso • 39 Kč • Espresso Lungo • 39 Kč
O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce