Menu Zavřít

Změna ve správní radě Tesly: zakladatele Muska nahradí Denholmová

8. 11. 2018
Autor: čtk

Zakladatele společnosti Tesla Elona Muska nahradí v čele správní rady podniku Robyn Denholmová. Musk nicméně zůstává generálním ředitelem firmy. Elon Musk se funkce vzdal minulý měsíc kvůli vyšetřování finančními dozorčími orgány.

Tesla uvedla, že Denholmová, která dosud pracovala jako finanční ředitelka největší australské telekomunikační firmy Telstra a šéfovala jejímu oddělení strategie, bude v čele rady na plný pracovní úvazek. V radě Tesly zasedá od srpna 2014.

„Věřím v tuto firmu,“ uvedla dnes pětapadesátiletá Denholmová, která v minulosti pracovala mimo jiné pro největšího japonského výrobce automobilů Toyota Motor. „Těším se, že budu Elonovi a týmu Tesly pomáhat k dosažení udržitelné ziskovosti,“ dodala. Tesla v letošním třetím čtvrtletí vydělala 311,5 milionu dolarů (7,1 miliardy korun), což byl teprve třetí čtvrtletní zisk v její patnáctileté historii.

Muskovo chování v poslední době vzbuzuje pochybnosti, zda je stále tou pravou osobou, která by měla stát v čele Tesly. V létě se například dostal do sporu s britským jeskyňářem Vernonem Unsworthem, který se podílel na záchraně 12 mladých fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené jeskyně v Thajsku. Musk označil Unswortha za pedofila, když se jeskyňář ostře postavil proti návrhu využít k záchraně fotbalistů Muskovu miniponorku.


Nikola proti Tesle: Američané chystají expanzi vodíkových kamionů

Nákladní tahač Tre na vodík od firmy Nikola Motor


Značnou mediální pozornost vzbudilo také nedávné Muskovo vystoupení v internetovém pořadu s komikem Joem Roganem, ve kterém šéf Tesly krátce kouřil směs údajně obsahující marihuanu. Někteří analytici mají pochybnosti, zda bude Denholmová v nové funkci schopna Muskovo chování usměrnit.

„Byla tam (ve správní radě Tesly), když se to všechno dělo,“ uvedl ředitel centra podnikového řízení na Delawarské univerzitě Charles Elson. Dodal, že Tesla měla do čela správní rady jmenovat osobu, která doposud stála zcela mimo tuto firmu.

S tímto názorem souhlasí rovněž analytik Frank Schwope ze společnosti NordLB. „Domnívám se, že externí kandidát by byl lepší volbou,“ uvedl. “(Denholmová) je pro Muska nejsnadnější cestou k tomu, aby pokračoval jako dosud, „dodal analytik.

Musk v srpnu překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší tržní hodnotu. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.

KL24

Burzovní komise následně podala žalobu, ve které uvedla, že výrok o převzetí Tesly a stažení akcií z burzy neměl reálný základ, byl nepravdivý a zavádějící, vedl k chaosu na akciovém trhu a poškodil investory. Krátce nato se komise s Teslou a Muskem dohodla na urovnání obvinění. Tesla a Musk museli každý zaplatit 20 milionů dolarů (skoro 454 milionů korun) a Musk byl nucen přistoupit na to, že alespoň na tři roky odstoupí z funkce předsedy správní rady Tesly. Výkonným ředitelem ale může zůstat.

Dále čtěte:

Musk má další problém: neexistující servis Tesly v ráji elektromobility

Tesla je konečně v plusu. O Model 3 je zájem

Kupředu, elektrická! Automobilový průmysl v Evropě se dramaticky mění

Facka Muskovi: Cadillac porazil Teslu v testu autonomního řízení

  • Našli jste v článku chybu?