Menu Zavřít

Změna výpovědi nepomohla, Dalík dostal ještě o rok vězení víc

25. 7. 2017
Autor: čtk

Vrchní soud zrušil rozsudek soudu městského a lobbistu Marka Dalíka opět uznal vinným. Podle nového rozsudku v kauze nákupu obrněnců Pandur skutečně uvedl v omyl zástupce Steyru. Soud ho proto poslal opět do vězení, tentokrát na 5 let. Dalík také musí zaplatit 4 miliony korun.

Za podvod při jednáních o nákupu obrněných aut Pandur pro českou armádu si lobbista Marek Dalík odpyká pět let vězení. Zaplatit má také čtyři miliony korun, jinak mu hrozí dva roky vězení navíc. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který se kauzou zabýval podruhé. Původně uložil čtyři roky vězení. Nejvyšší soud ale Dalíka po sedmi měsících z vězení propustil a nařídil, aby se podřízený soud znovu zabýval právním hodnocením případu. Dalík vinu odmítá. Dnešní rozhodnutí je pravomocné.

Soud nepřijal nová fakta z Dalíkovy výpovědi ani nepřistoupil na návrhy na výslechy dalších svědků. Dalík byl odsouzen za podvod, přestože soud jednoznačně konstatoval, že blízkost k Topolánkovi a vliv na něj jsou nezpochybnitelné. „Žádost o peníze měl podle svědků jednoznačně přednést obžalovaný, nikoli Miroslav Výboh. Jeho změna ve výpovědi je nevěrohodná. Přizpůsobil svoji obhajobu dosavadnímu dokazování,“ prohlásil předseda senátu Martin Zelenka.

„Odmítáme verzi, že šlo o obchodní jednání, o povolený lobbingu. Proto jsme rozsudek zrušili a rozhodli znovu,“ uvedl dále Zelenka. Povahu toho činu je třeba chápat, že se chopil „určité příležitosti“ i když v ní nepokračoval, dodal předseda senátu.


Seznamte se s vlivným zákulisním hráčem:

Miroslav Výboh. Muž, na kterého v cele myslí Marek Dalík

 Miroslav Výboh


Dalík si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování.

Pražský městský soud Dalíka potrestal za pomoc nespecifikovanému členu vlády k přijetí úplatku, odvolací vrchní soud však skutek překvalifikoval. Lobbista podle soudu podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na členy vlády. To, že by si na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády, se neprokázalo. Předseda odvolacího trestního senátu Martin Zelenka tuto verzi dnes označil za hypotézu, kterou nepodporují žádné důkazy.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor s Markem Dalíkem před jeho loňským nástupem do vězení:

Marek Dalík: Můžu si za to sám

 Marek Dalík u soudu (Zdroj: čtk)


Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí podstatu trestného činu nezpochybnil. Soud však na základě jeho rozhodnutí přezkoumával právní kvalifikaci, podle níž byl Dalík odsouzen. Především musel vyřešit, zda skutek posuzovat podle starého, nebo nového trestního zákoníku. Soud se přiklonil k tomu, že příznivější variantou pro Dalíka je odsouzení podle nového trestního zákoníku.

Za hlavní důkazy proti Dalíkovi soud označil výpovědi očitých svědků, kteří ho označili za žadatele o peníze. Jejich tvrzení podle soudu doplnily také listinné důkazy. Dalík dnes před soudem poprvé připustil, že se na inkriminované schůzce jednalo o penězích, které však podle něj neměly být úplatkem, ale částkou za zprostředkovatelský kontrakt související se zakázkou na obrněnce. Podle Dalíka částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely.

Soudce Zelenka však uvedl, že se Dalík snažil uplatnit svoji obhajobu, že nechtěl nikoho uvést v omyl, ale že šlo o obchodní jednání a lobbování. „Tomuto vysvětlení nevěříme,“ řekl Zelenka při zdůvodnění rozsudku. Podle soudu naopak jednal promyšleně a čin nebyl dokonán jen díky etickému postupu zaměstnanců zbrojařské firmy, kteří byli na schůzce.

Dalík ani jeho advokáti rozhodnutí soudu nechtěli komentovat. Státní zástupce Jan Kořán rozsudek komentoval právní zásadou v latině „Iura novit curia“, která v překladu znamená „Soud zná právo“. „To je všechno, co vám k tomu v tuto chvíli mohu říct,“ dodal Kořán. Výši trestu nechtěl hodnotit, nejprve si chce počkat, až obdrží písemné zdůvodnění soudu.

Nyní je jasné, že se Dalík v příštích měsících do vězení vrátí. Proti rozhodnutí sice opět lze podat stížnost k Nejvyššímu soudu, nemůže ale odložit nástup do výkonu trestu.

WT100

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Zakázku na nákup obněnců řešilo několik vlád

26. listopadu 2003 - Vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) souhlasila s plánem ministerstva obrany pořídit 240 nových transportérů.

13. dubna 2005 - Vláda Stanislava Grosse (ČSSD) schválila záměr koupit transportéry. Krátce nato vypsala tendr, do něhož se přihlásilo sedm firem. Ve finále zůstaly finská Patria a rakouský Steyr (součást americké General Dynamics) s pandury.

25. ledna 2006 - Vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že koupí 200 transportérů od firmy Steyr za 23,6 miliardy korun.

9. června 2006 - Končící ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) podepsal se Steyrem smlouvu o nákupu transportérů.

7. prosince 2007 - Vláda Mirka Topolánka (ODS) rozhodla, že vypoví smlouvu se Steyrem. Transportéry nevyhověly testům.

2. dubna 2008 - Topolánkova vláda schválila návrh memoranda o testování pandurů. Pokud projdou, vojsko mělo připravit nákup 107 kusů. V září ministerstvo oznámilo, že transportéry prošly.

2. března 2009 - Topolánkova vláda schválila koupi pandurů.

13. března 2009 - Náměstek ministryně obrany Martin Barták podepsal smlouvu na dodání 107 pandurů za 14,4 miliardy korun.

30. září 2009 - Česká armáda převzala prvních 17 pandurů.

17. února 2010 - MfD uvedla, že zakázce předcházela smlouva o lobbingu u politiků. Zveřejnila rozhovory s bývalými manažery Steyru, kteří hovořili o provizích pro politické strany.

19. února 2010 - Rakouská protikorupční prokuratura začala prošetřovat kauzu údajné korupce při prodeji pandurů.

23. února 2010 - Policejní prezident Oldřich Martinů rozhodl o zřízení vyšetřovacího týmu k pandurům. Koncem března řekl, že nevyplynulo nic, co by umožnilo zahájit trestní řízení.

14. července 2010 - Nákup pandurů začal vyšetřovat společný tým českých a rakouských policistů.

10. května 2011 - Server Novinky.cz napsal, že bývalý zaměstnanec firmy Steyr v březnu 2011 vypověděl, že Topolánkův blízký spolupracovník Marek Dalík v listopadu 2007 požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Dalík to označil za „úplný nesmysl“.

8. října 2012 - Policie v kauze nákupu pandurů Dalíka zadržela, soudce jej ale odmítl vzít do vazby.

4. dubna 2014 - Policie navrhla Dalíka obžalovat z pokusu o podvod, v květnu podalo státní zastupitelství žalobu.

30. června 2014 - Začal soud s Dalíkem. Kauzou se zabýval zhruba rok a půl, z toho rok zabrala přestávka, během níž se zařizoval výslech bývalého amerického velvyslance v ČR Richarda Grabera. Soudní jednání znovu začalo loni 15. ledna.

2. února 2016 - Soud poslal Dalíka za korupci na pět let do vězení (soud změnil kvalifikaci z pokusu o podvod na trestný čin přijetí úplatku). Soud mu také udělil peněžitý trest pět milionů (pokud nezaplatí další dva roky vězení). Dalík se odvolal.

31. května 2016 - Pražský vrchní soud snížil Dalíkovi původní pětiletý trest o rok. Dalík musí podle rozsudku zaplatit i čtyři miliony korun. Peníze Dalík uhradil.

1. září 2016 - Dalík nastoupil do vězení. Jeho advokáti ještě předtím podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolání v kauze podal také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který zpochybnil výši uloženého trestu, je prý pod sazbou běžnou pro danou právní kvalifikaci.

12. dubna 2017 - Nejvyšší soud vydal příkaz k Dalíkovu okamžitému propuštění a nařídil, aby se podřízený soud znovu zabýval právním hodnocením případu.

O Dalíkově kauze dále čtěte:

Analýza: Zrušit rozsudek nad Dalíkem bylo jediné správné řešení. Případ tím ale nekončí

Dalík pokutu soudu raději zaplatil. Hrozily mu dva roky navíc

Dalíkův rozsudek byl zrušen kvůli sporné právní kvalifikaci


  • Našli jste v článku chybu?