Menu Zavřít

Změnit, nebo trpět

24. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Boston Consulting Group

CIF24

PRAHA (myd) – Pozice bank jako tradičně dominujících institucí v oboru provádění plateb začíná být ohrožena. Potvrzují to aktuální tržní trendy ve vyspělých zemích. Banky ve Velké Británii musely ve sledovaném období mezi roky 2000 a 2002 čelit výraznému poklesu úrokových výnosů, zatímco výnosy z poplatků rostly jen velice mírně. Viceprezident konzultantské firmy The Boston Consulting Group Nick Viner, který řídí divizi globálních plateb, je přesvědčen, že banky musejí reformovat svoji strategii, jinak jim zmizí další zdroje příjmů. Platební služby totiž začaly agresivně nabízet i společnosti mimo obor, jako Tesco a Wal-Mart.
„Tato oblast si zaslouží velkou pozornost, protože je pro banky důležitá a navíc zde existují možnosti, jak hledat další zdroje příjmů a úspor,“ řekl Viner týdeníku EURO. Banky se budou výpadku příjmů bránit různě. Viner naznačuje, že v budoucnu lze očekávat další růst poplatků tak, aby se banky staly relativně méně příjmově závislé na úrokových sazbách. Konkurence na poli plateb přitom aktivně inovuje. Například společnost VISA International nedávno představila svůj záměr zavést přímé převody z karty na kartu (EURO 16/2003). „VISA se tak snaží proniknout do oblasti přímých transakcí mezi osobami, kde zatím nepůsobí. Tento trh je však relativně malý,“ hodnotí Viner.
Banky vycítily nebezpečí a také nezahálejí. Ty české jsou v posledních letech velice aktivní v oblasti zavádění nových kanálů pro bankovnictví. „Důležité je uvědomit si, že stará infrastruktura musí stále fungovat. V absolutním vyjádření si banka pouhým zavedením relativně málo nákladných přímých distribučních nákladů nepolepší,“ vysvětluje Viner. České banky se rovněž mohou s ohledem na plánovaný vstup do Evropské měnové unie pomalu připravovat na poměrně výrazný úbytek příjmů ze zahraničních transakcí, který již postihl banky ve členských státech. Tento příjmový deficit činil v roce 2002 čtyři miliardy amerických dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?