Menu Zavřít

„Zmobilizovaný“ národ

19. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Český Telecom se nového majitele nedočkal, GTS ano

Privatizační fiasko Českého Telecomu, dvojnásobná změna majitele největšího alternativního operátora GTS, celonárodní přečíslování, další splasknutí telekomunikační bubliny, to vše jsou události, které letos hýbaly sektorem telekomunikací. Mezi důležité události roku lze také zařadit novinky v pokračujícím souboji mobilních operátorů a několik zklamání, zejména odložené uvedení služeb ADSL.

Po devíti.

Liberalizace v pevných linkách letos konečně dorazila i ke koncovým uživatelům. Pro domácnosti a malé firmy přinesla asi největší efekt služba Volba operátora. Vložením čtyřmístného kódu před volané číslo mohou majitelé pevných linek využívat služeb alternativních operátorů, aniž by museli měnit telefonní číslo nebo zavádět nové přípojky. Pro zákazníky znamená nová služba finanční úspory, které na minutovém hovorném dosahují více než korunových částek, operátoři se zase více přiblížili rezidenční klientele. Začátkem prosince navíc GTS spustila službu Volba operátora i pro připojení k internetu, úspory oproti standardnímu vytáčenému přístupu prostřednictvím sítě Českého Telecomu jsou až třetinové.
Bez velkých problémů a komplikací proběhlo na podzim celonárodní přečíslování, všechna telefonní čísla v zemi včetně mobilních jsou od 22. září devítimístná. Této akce využil Český Telecom ke zrušení desítek uzlových telefonních obvodů (UTO), místo nichž dnes existuje čtrnáct obvodů, které téměř kopírují hranice nových krajů a v nichž se volá za místní hovorné. Kromě neúspěšné privatizace Českého Telecomu zaujala dvojnásobná změna majitele největšího alternativního operátora společnosti GTS. Na jaře letošního roku evropská divize GTS fúzovala s další telekomunikační firmou KPNQwest. Prakticky ihned po sloučení českých poboček v květnu se začalo spekulovat, že celá středoevropská divize firmy je dále na prodej. Velký zájem dlouhodobě projevovala irská telekomunikační firma eTel Group, ale předlužená KPNQwest dala přednost nejvyšší nabídce společnosti Antel Holdings. Firma registrovaná na Gibraltaru, patřící do impéria momentálně údajně nejbohatšího Rusa Michaila Chodorkovského, za středoevropské aktivity GTS zaplatila 36 milionů eur.

CIF24

Objevené zpravodajství.

V sektoru mobilní komunikace se růst - jak se očekávalo - oproti minulým létům zpomalil. Na podzim dosahovala penetrace SIM karet jakéhokoliv ze tří mobilních operátorů 78 procent, přičemž agentura AISA uvádí, že mobil má 65 procent obyvatel České republiky. Na sousedním Slovensku dosahuje penetrace kolem 50 procent, v Maďarsku přibližně 61 procent. Pozici největšího operátora si i letos udržel Eurotel: poslední údaje uvádějí,. že jeho prostřednictvím telefonuje a „esemeskuje“ 46 procent klientů. Druhou příčku drží s podílem 40 procent RadioMobil, který v průběhu roku změnil svou image z Paegas na globální značku T-Mobile, a nejmladší Oskar má asi čtrnáct procent trhu. Operátoři se v průběhu roku opět předháněli v novinkách, od léta je možné z mobilu posílat multimediální zprávu s fotografií či krátkou videosekvencí, podzim se zase nesl ve znamení televizního zpravodajství v mobilech.

Stádník si získal respekt.

Především kvůli své schopnosti čelit tlaku ze všech stran by pomyslnou anketu o osobnost roku 2002 mezi manažery telekomunikačních společností patrně vyhrál předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) David Stádník. „Díky vysoké aktivitě v druhé polovině roku ho vidím jako jasnou jedničku. Jestli úřad dokáže do konce roku vydat rozhodnutí o cenových podmínkách pevného přednastavení operátora, budu skutečně přesvědčen o jeho kvalitách,“ říká ředitel české pobočky eTel Stefan Lager. Tomáš Elbl ze společnosti Nextra za zásadní událost roku považuje pokus Telecomu o vytvoření monopolní pozice v poskytování vysokorychlostního přístupu k internetu ADSL. „Následný společný postup alternativních operátorů a razantní zásah jindy kritizovaného regulátora mě přesvědčil, že si pan Stádník ocenění zaslouží,“ tvrdí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).