Menu Zavřít

Zmrazené hypotéky rostou

3. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Bankovnictví

EBF24

Nesplácet hypoteční úvěr se souhlasem banky? To není nic výjimečného. Banky tvrdí, že jde o stále častější případy. Finanční domy v současné době povolí „zmrazit“ úvěr zajištěný nemovitostí až na několik měsíců. „V tomto roce přibývají žádosti o odklad splátek a restrukturalizaci úvěru. Lze také sledovat nárůst lidí, kteří banku sami kontaktují. Nejčastější žádostí u těchto osob je právě odklad splátek jistiny a prodloužení doby splatnosti úvěru,“ uvedla Pavla Hávová z Hypoteční banky, jež povoluje klientům odložení splátek jistiny až na šest měsíců.
Veškeré hypotéky, které jsou po splatnosti více než 90 dnů, nabobtnaly oproti loňsku na dvojnásobek. Z aktuálních statistik vyplývá, že jde o dvanáct miliard korun. Jedná se většinou o úvěry, které lidé přestanou splácet, aniž by banka dala souhlas. Takzvané zmrazené hypotéky se ale do této statistiky rovněž započítávají, tvrdí Hávová. Jenže jaký je objem těchto půjček, banky tají. „Není to veřejná informace,“ sdělila mluvčí Komerční banky Monika Klucová.
Narůst klientů, již přerušili splácení hypotečního úvěru, potvrzuje také GE Money Bank. „Růst zájemců o tuto možnost začal ve druhé polovině minulého roku, kdy se začala zhoršovat ekonomická situace v Česku. V letošním roce počet klientů žádajících o přerušení splátek dále roste s tím, jak roste nezaměstnanost. Nejčastějším důvodem je bezpochyby právě ztráta zaměstnání, ale výjimkou není ani dlouhodobá nemoc,“ sdělila mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková. „Pokud klient splňuje všechny parametry a podmínky, je možné splátky odložit až na dvanáct měsíců,“ dodává.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).