Menu Zavřít

ZMRAZENÉ PENÍZE

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Viktor Kožený

PRAHA (ČTK) – Špetku optimismu do žil toho, kdo uvěřil slibům proslulého finančníka Viktora Koženého a rozhodl se s ním investovat své peníze, přineslo rozhodnutí amerického federálního soudu v coloradském Denveru. Ten totiž minulý týden prodloužil předběžné opatření, podle něhož Kožený, jenž je obviněn z investičního podvodu, nesmí prodat svoji vilu v Aspenu ani její zařízení a umělecké předměty. Zmrazení Koženého aktiv v Coloradu následuje po obdobném opatření vůči jeho majetku na Bahamách a na britských Panenských ostrovech.

Tato další pojistka proti manipulaci s prostředky Viktora Koženého by se mohla příznivě odrazit i v Česku. A to v situaci akcionářů Harvardského průmyslového holdingu (HPH), kteří zatím marně čekají na slib, že budou z tohoto holdingu vyplaceni 600 korunami na akcii (EURO 38/1999). „Rozhodnutí soudu dává domácím akcionářům HPH jistotu, že se finančníkův majetek ‚neuleje . Na druhé straně může tento krok znamenat ‚předběhnutí ve frontě ze strany amerických investorů, uvedl k tomu současný likvidátor holdingu Michal Pacovský.

ebf - tip - debata

Několik významných amerických investorů se domnívá, že Kožený od nich vylákal na 450 milionů dolarů na nákup privatizačních kuponů. Za ty měli získat podíl v ázerbájdžánské státní ropné společnosti SOCAR poté, co ji tamní vláda nabídne v privatizaci. Ázerbájdžánští představitelé však od privatizace couvli a investoři dále viní Koženého, že nakupoval miliony kuponových bodů a opce po čtyřiceti centech, ale jim je účtoval za 25 dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).