Menu Zavřít

ZMRAZENÉ PENÍZE

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Viktor Kožený

PRAHA (ČTK) – Špetku optimismu do žil toho, kdo uvěřil slibům proslulého finančníka Viktora Koženého a rozhodl se s ním investovat své peníze, přineslo rozhodnutí amerického federálního soudu v coloradském Denveru. Ten totiž minulý týden prodloužil předběžné opatření, podle něhož Kožený, jenž je obviněn z investičního podvodu, nesmí prodat svoji vilu v Aspenu ani její zařízení a umělecké předměty. Zmrazení Koženého aktiv v Coloradu následuje po obdobném opatření vůči jeho majetku na Bahamách a na britských Panenských ostrovech.

Tato další pojistka proti manipulaci s prostředky Viktora Koženého by se mohla příznivě odrazit i v Česku. A to v situaci akcionářů Harvardského průmyslového holdingu (HPH), kteří zatím marně čekají na slib, že budou z tohoto holdingu vyplaceni 600 korunami na akcii (EURO 38/1999). „Rozhodnutí soudu dává domácím akcionářům HPH jistotu, že se finančníkův majetek ‚neuleje . Na druhé straně může tento krok znamenat ‚předběhnutí ve frontě ze strany amerických investorů, uvedl k tomu současný likvidátor holdingu Michal Pacovský.

CIF24

Několik významných amerických investorů se domnívá, že Kožený od nich vylákal na 450 milionů dolarů na nákup privatizačních kuponů. Za ty měli získat podíl v ázerbájdžánské státní ropné společnosti SOCAR poté, co ji tamní vláda nabídne v privatizaci. Ázerbájdžánští představitelé však od privatizace couvli a investoři dále viní Koženého, že nakupoval miliony kuponových bodů a opce po čtyřiceti centech, ale jim je účtoval za 25 dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).