Menu Zavřít

Vedlejší náklady klimatické krize: znečištěné ovzduší zvyšuje agresivitu lidí

8. 10. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Čím více znečištěné ovzduší, tím více jsou lidé agresivnější a mají tendenci páchat násilné trestné činy. Tvrdí to vědci z americké univerzity Colorado State. Ve své studii zjistili korelaci mezi vyšší mírou škodlivin ve vzduchu a lidskou agresivitou.

Studii zkoumající vliv znečištěného ovzduší na lidské jednání provedli výzkumníci z coloradské univerzity z oblastí ekonomie, klimatologie a statistiky. Společně se jim podařilo prokázat, že krátkodobé vystavení špinavému ovzduší se může projevit ve sklonech k páchání násilné trestné činnosti. Zaměřili se přitom na celé Spojené státy americké.

„Výsledky jsou fascinující a děsivé,“ uvedl v prohlášení Jeff Pierce, jeden z autorů studie. „Vystavení znečištěnému vzduchu výrazně zvyšuje míru trestné činnosti, především domácího násilí,“ tvrdí.

Věříte tomu, že znečištěné ovzduší může mít vliv na lidskou agresivitu?

Vědci se zaměřili na vládní informace o ovzduší za posledních pět let, dále na data o trestné činnosti od FBI a také na údaje o požárech v přírodě od Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

Z jejich zkoumání vyplynulo, že nárůst znečištění ovzduší o 10 mikrogramů na metr krychlový s sebou přináší zvýšení míry násilných trestných činů o 1,4 procenta, z čehož dvě třetiny představuje domácí násilí. U ostatních druhů trestné činnosti se nárůst spojený s klimatem neprokázal.

Podle vědců by i nepatrné snížení znečištění mohlo ušetřit ročně miliony dolarů na nákladech spojených s trestnými činy. Tyto peníze přitom nazvali dosud přehlíženými sekundárními škodami způsobenými znečištěným klimatem.


Lidé vyprodukují stokrát víc CO2 než sopky. Blíží se uhlíková katastrofa, varují vědci

 Sopečná erupce - ilustrační foto


„Bavíme se o útocích, které nemusejí být ani tělesné. Zvýšená agresivita se projevuje i slovně,“ říká další spoluautor studie Jude Bayham. „Jde o to, že člověk vystavený špinavému ovzduší se stane o něco agresivnějším, což vede k eskalaci konfliktů, které by jinak tak vyhrocené nebyly,“ dodává.

Dále čtěte:

Klimatolog Ač: Potřebujeme uhlíkovou daň a další systémové změny, sázet stromy nestačí

Hosté a vetřelci, co táhnou na sever. Klimatická změna způsobí i stěhování zvířat

Klimatolog Tolasz: Planeta uživí všechny, pokud se změní hospodaření s půdou a potravinami

CIF24

Martin Vrba z Extinction Rebellion: Klimatická krize si vyžaduje občanskou neposlušnost

Temná vize: civilizace nepřežije rok 2050

  • Našli jste v článku chybu?