Sympatická snaha uspokojit každého hosta naráží v mladém podniku na drobné neobratnosti v kuchyni
Pokud se vydáte od Karlova mostu směrem k Národnímu divadlu a proklestíte si cestu mezi čepičáři a prodavači umělých Jezulátek, narazíte po levé straně na místo, které má potenciál. Výhled na pražské nábřeží a dech beroucí panoráma Malé Strany a Hradčan je zaručen, a přestože silnice je velmi rušná, okna jsou zvukotěsná.
Restaurace s anglickým názvem Schoolje otevřena teprve několik měsíců. Vizuální koncept je dobře promyšlený a pochází od zkušeného profesionála. Obsluha, která se ujala po telefonu naší rezervace, byla příjemná a zůstala po celou dobu stolování. Koncept podniku je označován jako restaurant & lounge, čemuž odpovídá hudební složka, která je sice relativně hlasitá, ale hovor neruší. Interiér se dělí na dvě úrovně, horní část ovšem při naší návštěvě obsazena nebyla.
Kachní nezdar Po usazení ke stolku s výhledem objednáváme aperitivy, které přicházejí správně vychlazené, a pan vrchní je očividně v dobré náladě. Na stůl se dostává pečivo s vajíčkovou pomazánkou, která je první školní vzpomínkou. Je lehká a výborně se hodí k podávanému chlebu.
Jelikož se blížily Vánoce, zkusili jsme něco ze svátečního menu. A jako první nás zaujal kuba. Obsluhující nás před jídlem varovala, že prý jde o pokrm velice sytý, nicméně výsledek neohromil. Ani chutí, ani množstvím.
Jídlo mělo řídkou konzistenci a kroupy v souboji s houbami (patrně sušenými) vítězily na celé čáře, největším problémem pak bylo příliš mnoho omastku. Zároveň jsem postrádala ostřejší chuť cibule a česneku, takže jsme kubu jen tak ochutnali a doufali, že bude lépe.
Mezitím se ale pan vrchní projevil jako skutečný znalec vinného lístku. Získal si nás především doporučováním kvalitní moravské produkce, přestože v nabídce nepatřila k nejdražším. Nanejvýš fundované doporučení na Vlašský ryzlink, který je dle vyjádření pana vrchního lepší než příliš suchý Ryzlink rýnský, potěšilo. Mhouřím oko nad tím, že na vinném lístku je výrobce uváděn jako Reistein namísto Reisten, za hrubku v sousloví „Česká a Moravská vína“ ovšem píši trojku. Když škola, tak škola. Víno je však lahodné, minerály jsou v něm slanější a přitom krásně doplňují medovou notu.
Ve škole to ale tak bývá: z jednoho předmětu pochvala, z druhého vzápětí poznámka s žádostí, aby rodiče přišli do školy. To druhé byl bohužel případ „šťavnatých plátků“ kachních prsou. Nejsem již nejmladší, takže jsem se v první řadě lekla, že se o mě pokouší šedý zákal. Barva masa totiž oscilovala mezi tmavě vínovou a šedivou. Ani stopa po šťavnatosti, maso šlo velmi špatně krájet. Doprovodný rukolový salát byl zato dobře ochucený a cherryrajčátka
očividně zcela čerstvá. Škoda, že doprovázejí ne zrovna povedeného opeřence.
Píši do pomyslné žákovské knihy trojku a těšíme se na další jídlo.
O stojící lžíci Následující chod chce slečna servírka donést zhruba tři minuty poté, co odkládáme příbory po předkrmech. Poprosíme, aby se jídlo pozdrželo, ale prý to není možné. Argumentuji, že je snad název restaurace nadsázkou a nejsme doopravdy ve školní jídelně. Probíráme nadcházející Vánoce a najednou je po ryzlinku. Necháme si tedy poradit podruhé: přichází Rulandské modré od pana Sedláka z Velkých Bílovic. Moc si ho pochvalujeme a je nám sympatická i česká etiketa (na rozdíl od reistenského Product of South Moravia).
Víno je velice pitelné, s nádechem ostružin a třešní, třísloviny nepatrné. Doporučení opět neselhalo.
Jako hlavní jídlo zkouším českou klasiku s tím, že v případě „Honzova pikantního kuřecího prsíčka ve smetanovo-paprikové omáčce“ se snad prostě jedná o kuře na paprice. To patří k mým oblíbeným jídlům a těším se, jak rulandské říznou chuť papriky krásně spláchne. Pokrm by ovšem měl být patrně přejmenován na „smetanová omáčka s náznaky papriky, ve které stojí lžíce“. Kdepak je lehkost a olejnatá ostrost paprikové omáčky, v níž se snoubí kysaná smetana a sladká paprika a která po polití kuřete dělá na talíři znamenitá mastná oka oranžovočervené barvy? Sympatické bylo, že jako příloha jsou nabízena buď kolínka, anebo rýže. Známou těstovinu podávají v málokteré restauraci, a přitom ono „sekané potrubí“ do české kuchyně patří. Kuřecí maso bylo měkké a chutné, jen té světlé omáčky bylo strašně moc a byla přímo neuvěřitelně hutná – nesnědla jsem jí více než dvě sousta.
Přítel zvolil kachní stehno připravované ve vakuu. Je otázkou, zda bylo relativně suché proto, že jsme ho dvacet minut předtím poslali zpět do kuchyně, nebo protože šéfkuchař má o přípravě ve vakuu takovou představu.
Suchost měla patrně přebít silná chuť medu. Stehno doprovázely výtečné bramborové šišky a dobře udělané červené zelí. Zajímavý byl způsob podávání šťávy v malé džezvě, jinak používané pro přípravu turecké kávy. Ze všech jídel kachní stehno dostalo nejlepší známku. Není to žádný premiant, ale pokud tyto studijní výsledky budou konzistentní, školní inspektoři budou spokojeni.
Žádné rýžování Povzbuzeni úrovní kachny, nechali jsme se zlákat ještě na dezert. Zvolili jsme domácí jahodové knedlíčky a těsto nebylo vůbec špatně ochucené. Vrstva však byla příliš tlustá.
Zatímco by mělo těsto jahody jen lehce obalovat, při průřezu knedlíkem tvořilo snad polovinu hmoty. Chtělo by to při formování asi trochu více trpělivosti.
Náš inspekční verdikt je proto rozpačitý.
Na jedné straně se ve School povedlo vytvořit nenucené prostředí s dobře informovanou obsluhou. Ta je pokladem, kterého si majitelé musejí považovat. Cenová úroveň restaurace je vzhledem k lokalitě v centru Prahy přiměřená a je třeba ocenit, že primárním cílem počinu není rýžování peněz na turistech.
Kuchaře je ovšem třeba poslat zpátky do školních škamen. Používané suroviny jsou kvalitní a nedostatečné zvládnutí řemesla zbytečně kazí známku. Dobrá kuchařská škola je totiž základem restauračního života. l
hodnocení moderní prostředí na rušném pražském nábřeží povedený celkový koncept srdečná, dobře informovaná obsluha solidní ceny často zbytečná inovativnost nezvládnutí některých technik School restaurant & lounge Smetanovo nábřeží 22, 110 00 Praha 1 tel.: +420 222 222 173 e-mail: info@school.cz http: www.school.cz Otevírací doba Ne–Čt 9.00–24.00, Pá–So 9.00–01.00 Kuchyně evropská s patrným zaměřením na českou Země původu nabízených vín Česko, Francie, Itálie, Španělsko Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku: • Tatarský biftek z hovězí svíčkové s křupavými topinkami na másle • 235 Kč • Restovaná Foie Gras se sezónním chutney, hrubou mořskou solí, karamelem a redukcí z červeného vína • 275 Kč • Dýňová polévka z dýně Hokkaido s dýňovým olejem a pražskou slaninou • 85 Kč • Svěží rukolový salát s buvolí mozzarellou, čerstvými fíky, hruškovým octem a sušenou šunkou (jamon iberico bellota) • 235 Kč • Pečený mořský vlk s cherry rajčátky a špenátem, domácím máslem z koriandru a tymiánu • 375 Kč • Steak z lososa s hořčičnou kaší, citrónovo-máslovou omáčkou a zeleným chřestem • 277 Kč • Kachní stehno pečené ve vakuu s bramborovými šiškami, červeným zelím a silnou kachní šťávou • 284 Kč • Křehká telecí líčka na červeném víně a tymiánu s krémovou bramborovou kaší • 325 Kč • Penne All´arrabiata s rajčatovou omáčkou, čerstvou chilli papričkou, bazalkou a strouhaným parmezánem • 186 Kč • Domácí jahodové knedlíčky s čerstvými jahodami, créme fraiche a bio javorovým sirupem • 145 Kč Výběr z vinného lístku: • Crémant de Bourgogne, francouzské šumivé víno, metoda champagne • 425 Kč • Veuve Cliquot Brut • 2040 Kč • Reisling, pozdní sběr, vinařství Reistein, Mikulovsko • 420 Kč • Riesling, Kabinet Schloss Ortenberg • 660 Kč • Sauvignon Langhe, Marchesi di Gresy • 825 Kč • Aura Vardejo D. O. Rueda • 650 Kč • Montej rose D. O. C., Villa Sparina piemonte • 470 Kč • Rulandské Modré, pozdní sběr, vinařství Sedlák, Velké Bílovice, Velkopavlovicko • 350 Kč • Nebiolo Langhe Ginestrino D. O. C., Conterno Fantino • 850 Kč • Marques de Tomares, Crianza • 750 Kč • Chateu La Gurgue, Cru Bourgeois Supérieur, Margaux • 1480 Kč
O autorovi| Irena Blunt-Mastná • spolupracovnice redakce