Menu Zavřít

ZPEČETĚNO

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Vagonka Studénka

Moravskoslezská vagonka ve Studénce má konečně silného vlastníka. Smlouvy o poměrně složitém přesunu akcií a kapitalizaci dluhů byly podepsány minulou středu. Americká firma Thrall Car podle nich získá 94,1 procenta akcií podniku za částku zhruba 850 milionů korun.

Američané nepřevezmou výrobu osobních vagonů a výrobu zúží jen na nákladní vozy. Výroba osobních vagonů zůstane podle smlouvy v majetku původního vlastníka, holdingu ČKD, s tím, že ji firma do konce letošního roku ze Studénky odstěhuje. Generální ředitel holdingu Vladimír Žižka tvrdí, že by měla zůstat v severomoravském regionu, a jednání o nákupu výrobních prostor nebo jejich pronájmu probíhají hlavně s Tatrou Kopřivnice.

EBF24

Ve Studénce se nyní vyrábí 800 až 900 nákladních vagonů ročně. Americký investor chce výrobu výrazně zvýšit, zatím však nedokáže odhadnout, zda využije plnou kapacitu podniku, který může vyrobit přes tři tisíce vozů ročně. Letos chce věnovat 65 milionů korun na vybudování informačních systémů a základního vybavení.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).