Menu Zavřít

Zprávy týdne

21. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

Grant proti rakovině
Společnost Léčiva podpoří akademický výzkum zaměřený na vývoj léků proti rakovině. Mikrobiologickému ústavu a Ústavu makromolekulární chemie věnuje na tento výzkum v příštích čtyřech letech více než 20 milionů korun. Oba ústavy Akademie věd tak budou moci pokračovat v nadějném projektu vývoje makromolekulárních směrovaných chemoterapeutik, které by mohly přinést významnou změnu ve způsobu léčby rakoviny. Nový přípravek má dopravit účinné látky k nádoru tak, aby po cestě neničily i ostatní, zdravé tkáně. Výzkum se dosud financoval z grantu ministerstva průmyslu, ten však vloni skončil.

Klobouk dolů
Tonak věří, že loňskou stomilionovou ztrátu uhradí z budoucích zisků. Generální ředitel Michal Šimek řekl, že firma pokračuje v propojení se strakonickým Fezkem, které se předloni stalo majoritním vlastníkem Tonaku. Novojičínský výrobce klobouků letos završí koncentraci výroby a prodej nepotřebného majetku. Hospodaření by mělo skončit ziskem v řádu milionů korun.

ebf - tip - debata

Granát za Milenium
Pražské pivovary oznámily, že obnoví výrobu polotmavého ležáku Granát, který se v pivovaru na Smíchově přestal vařit v roce 1938. Na scénu se opět vrátil pokusně a v omezeném množství v roce 1999 pod názvem Staropramen Milenium. Protože zákazníkům chutnal, začínají ho pivovary nyní vyrábět pod značkou Staropramen Granát. Do roku 2005 má mít výstav až 40 tisíc hektolitrů.

Jihočeská nabídka
Majoritní vlastníci Jihočeské energetiky (JČE) z hornorakouské firmy Energie AG a německé E.ON nabídli českému státu, že mu dají za zbývající akcie JČE více, než by získal na základě plánu vlády, která je chce přesunout pod firmu ČEZ. Za 48 procent akcií hodlají zaplatit 80 milionů eur, tedy zhruba 2,4 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).