Menu Zavřít

Zprávy týdne

29. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Průmysl

EBF24

Zpět do zlatých časů

Elektrárenská společnost ČEZ vloni meziročně zvýšila čistý nekonsolidovaný zisk o dvanáct procent na 6,43 miliardy korun. Tento výsledek ji vynese na vrchol žebříčku českých firem, je totiž vyšší než u dosud nejziskovějších společností Český Telecom, Škoda Auto nebo Philip Morris. Loňské zvýšení je pro firmu zároveň návratem do zlatých časů. Podobný zisk měla naposledy v roce 1998.

Nenasytní šéfové

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) obvinila pět bývalých ředitelů firmy Waste Management, že v letech 1992 až 1998 úmyslně upravovali účetní výkazy a výsledky firmy, na nichž závisela jejich odměna, tak nadhodnotili o 1,7 miliardy dolarů. Sami se přitom obohatili téměř o třicet milionů dolarů. „Bývalí ředitelé firmy se nechali unést nenasytností a touhou udržet si své pozice,“ uvádí zpráva SEC. Společnost je největším zpracovatelem odpadů v USA a jejím auditorem byla stejně jako v případě energetického gigantu Enron firma Arthur Andersen (viz strana 66).

Minus z Neratovic

Akciová společnost Spolana oznámila za minulý rok překvapivě vysokou ztrátu. Auditovaný propad 669,7 milionu korun je téměř o 500 milionů korun vyšší, než předpokládal předběžný výsledek z února tohoto roku. Firma je součástí privatizovaného holdingu Unipetrol, který má nové majitele - Agrofert a Conoco. Tito vlastníci nyní jednají o rozdělení majetku a částkách, které za něj zaplatí. Spolana podle dohody zůstane v chemické části holdingu, jež připadne Agrofertu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).