Menu Zavřít

Žralok delfínem. Slovo podvod je Babišovým druhým jménem

16. 9. 2017
Autor: čtk

Televizní show Chudák Andrej přenášená z Poslanecké sněmovny měla zřejmě jediný smysl. Zaměstnanci ANOfertu tak mohli před televizními kamerami minimálně stokrát zopakovat, že jejich šéf žádný podvod nespáchal a podvody páchají jen všichni ostatní. Činili tak zřejmě ve víře v platnost píáristického moudra jistého Josefa Goebbelse, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Zdálo se, že ve sněmovně nejde o vydání dvou poslanců policistům za účelem řádného trestního řízení, na jehož konci zasedne nezávislý soud, ale o samotné rozhodování o vině či nevině, na niž může mít momentálně každý svůj vlastní názor. Tady se vytvářel obraz chudáka mučedníka přibíjeného na kříž.

Čápi, bílí koně...

Ale k takovému obrazu nemá nic dál než osoba Andreje Babiše a pro jeho život zcela typická historka o Čapím hnízdě. Desítky provalených lží, stovky prořeknutí a celkem veřejná známost, jak to bylo doopravdy, nemohly skončit jinak než trestním stíháním pro podvod. To slovo je totiž druhým Babišovým jménem a prochází velkou částí jeho byznysu. Jak nazvat to, když používal svého švagra v době, kdy byl jen bratrem jeho partnerky, jako bílého koně? Nakupoval jeho prostřednictvím státní půdu, ke které by se jinak jako největší statkář v zemi podle zákona nemohl dostat.

A co se to teď vyšetřuje na Slovensku? Jak nazvat skutek, při němž Agrofert získá pekárny, které mu zakázal koupit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, prostřednictvím firem s anonymními vlastníky a řízených Babišovými slovenskými advokáty? Vždyť je to úplně stejný scénář jako s Čapím hnízdem. Jen ten motiv a cíl tohoto jednání je poněkud odlišný.

...a ukousnuté nohy

Že se podobně chovají další velcí byznysmeni? Ale jistě. Jenže oni nezapírají, že jsou predátory, žraloky v oceánu lidské společnosti. A ona ta naše biosféra stejně jako ta v oceánu se bez těch žraloků neobejde. Proto jsou jejich činy více či méně tolerovány. Samozřejmě pokud to nepřekročí jisté únosné hranice. A na ně si všichni dávají sakra pozor a občas dostanou přes prsty.


Rozum v trezoru. Veřejnoprávní televize od května schvaluje film o Babišovi

 Film Selský rozum nabízí mimo jiné podrobné vysvětlení toho, proč na českých polích roste ve výrazném podílu řepka


Jenže Andrej se rozhodl nebýt žralokem, ale hodným delfínem, který zachraňuje sličné blondýny odnesené z pláže zákeřným mořským proudem na širé moře a myslí si, že všichni nyní mají za povinnost zapomenout na ukousnuté nohy jiných sličných blondýn z nedávné minulosti. Ale takovou povinnost lidem s elementární pamětí ordinovat nelze. A volby za pár týdnů ukážou, kolik v Česku žije lidí bez paměti.

Že se jim ti ostatní snaží paměť vrátit, je logické a správné. Jak v případě Čapího hnízda, tak u slovenského ústavního soudu, který ještě před volbami v Česku rozhodne, jak to bylo s agentem Burešem a zda je správné, když soud věří více příslušníkovi StB než historické dokumentaci. Teze, že ti příslušníci prostě mluví pravdu ze svého přirozeného pocitu občanské odpovědnosti, a navíc tak činí úplně zadarmo, se může leckomu zdát poněkud bizarní. Nejen soudcům ústavního soudu, kteří se nejspíše dozvědí, že jejich konání je „účelovka“ v české předvolební kampani.

A přijde další připomínání „ukousnutých nohou“. Před volbami i po nich. Člověk s minulostí Andreje Babiše do politiky v civilizované zemi prostě nepatří, a když neodejde sám, bude odejit a nic s tím nenadělá. Zda se tak stane v těchto volbách nebo půl roku po nich či za rok nebo dva, je lhostejné.

Čtěte také:

EBF24

Zeman přijal na Hradě Babiše. Mluvili o Čapím hnízdě i o prezidentově zdraví

 Předseda hnutí ANO Andrej Babiš


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).