Menu Zavřít

Ztracená zahraniční důvěra

17. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Kreml musí obnovit legitimitu ruské justice, jinak budou její žádosti odmítány

Švýcarský federální soud minulý týden rozhodl, že Švýcarsko již nadále nebude vycházet vstříc žádostem ruských státních zástupců o spolupráci v otázce bankovních účtů spojených s věcí Jukosu. Vyjma případů extradicí jde o historicky první případ, kdy Švýcarsko podobnou žádost zamítlo.

Porušení etiky i práva.

Když státní zástupci či soudci některého státu požádají své kolegy v zahraničí o spolupráci, bývá jim na základě dlouhodobě vžité tradice téměř automaticky vyhověno. Rozhodnutí švýcarského soudu nicméně dalo za pravdu argumentům bývalého hlavního představitele společnosti Jukos a jeho bývalých společníků, že poskytnutí pomoci ruským úřadům by za současných okolností vyústilo v porušení elementárních zásad etiky i práva.

Politicky motivované stíhání.

Po prostudování bezpočtu důkazů, které ruské soudy dodnes ignorovaly, označili švýcarští soudci toto trestní stíhání za politicky motivované a uvedli několik případů újmy, již Michail Chodorkovskij a jeho společníci během něj utrpěli. Podle nich by „Švýcarsko porušilo své mezinárodní závazky, kdyby jakkoli spolupracovalo na trestním stíhání vedeném jiným státem, které přináší riziko nespravedlivého a diskriminačního nakládání s obviněným, odporujícího i minimálním zárukám daným mezinárodním právem“.

Nálezy švýcarského soudu.

Švýcarský soud shledal, že trestní stíhání osob spojených s ropnou společností Jukos bylo zinscenováno současnými mocenskými představiteli v Rusku s cílem odsunout vrstvu bohatých ruských podnikatelů ze sféry vlivu a eliminovat potenciální i předem deklarované politické odpůrce.
Soud zároveň ruské úřady podráždil tím, že vynesl na světlo podrobnosti týkající se neschopnosti a neochoty Ruska vyhovět švýcarským požadavkům, aby své žádosti ve věci Jukosu podložilo oprávněnými argumenty. Soudci prohlásili, že ruské reakce byly „zavádějící a vyhýbavé“ a postrádaly důvěryhodnost.

Nevydání Vybornové v Česku.

Švýcarský rozsudek následoval krátce po výroku českého soudu, který v červnu zamítl žádost Ruska o vydání Eleny Vybornové, aby v zemi vypovídala v souvislosti s obviněními vznesenými proti Chodorkovskému. Český soud se i navzdory mezinárodní záruce ruského státního zastupitelství rozhodl Vybornové poskytnout ochranu před nespravedlivým nakládáním ze strany ruské justice, které shledal jako nepochybné, a jejímu vydání do Ruska zamezil. Český soudce v tomto smyslu předložil řadu důkazů o závažných trhlinách v současném ruském provádění práva. Osoby považované za nepohodlné jsou v Rusku vězněny bez ohledu na svou vinu či nevinu a je jim odepíráno právo na kontakt s právním zástupcem, mnozí další jsou vězněni či týráni a pod pohrůžkami nuceni ke křivým výpovědím, soudci pod politickým nátlakem rozhodují zcela bez zřetele na fakta či důkazy.

Zkorumpovaný ruský právní systém.

Série žádostí o extradici do Ruska, zamítaných britskými soudy z obdobných důvodů od roku 2005, byla touto zemí podobně nepřesvědčivě označena jako politicky motivované kauzy. Přesto se dnes nezávislé jurisdikce tří různých zemí shodují na tomtéž. Ruský soudní systém je natolik zkorumpovaný, že žádný soud respektující lidská práva a právní řád nemůže s jeho státními zástupci spolupracovat ani z etických, ani právních důvodů.
Ruští státní zástupci porušují principy mezinárodního práva i tohoto státu do té míry, že podle názoru soudců v zemích, kde se justice nenechává zastrašit a rozsudky nejsou na prodej, zcela ztratili na důvěryhodnosti.

Prosazování zájmů Kremlu.

V Rusku se právní systém stal nástrojem stále arogantnějších a zkorumpovanějších politických elit. Přestože Kreml právo zcela beztrestně znevažuje a ignoruje, neváhá je bezostyšně zneužívat za účelem prosazení vlastních zájmů například prostřednictvím daňových a ekologických předpisů. Studie a zprávy publikované nejrůznějšími institucemi počínaje Organizací pro ekonomickou spolupráci a rozvoj přes Světovou banku až po Transparency International a Amnesty International opakovaně dokládají, že dnešní Rusko je v rámci světových velmocí zemí s nejvyšší mírou korupce.
Kdykoli jsou v Rusku v sázce zájmy Kremlu - věc Jukos nevyjímaje -, pak se místo řádných soudních přelíčení odehrává bizarní divadlo. Soudci přestali být soudci a státní zástupci už zdaleka nejsou státními zástupci. Změnili se v loutky, které - ať už dobrovolně nebo z donucení - plní vůli spolku gangsterů a zlodějů, jemuž se během několika let podařilo v Rusku uskutečnit tichý a záludný převrat.

Nežádoucí spolupráce.

Skutečnost, že zahraniční soudy začínají žádosti Ruska o pomoc a spolupráci odmítat, je přirozeným důsledkem toho, jak flagrantním způsobem tato země již několik let pohrdá elementárními principy právního řádu. Kreml bude muset vynaložit velmi mnoho úsilí na obnovu legitimity vlastní justice. Když tak neučiní, bude se muset připravit na to, že žádosti jeho státních zástupců o spolupráci, adresované kolegům v jiných zemích, budou stále častěji narážet na hráz neústupných a zásadových výtek.

MMF24

Popisek 1: Stále za mřížemi. Švýcarští soudci označili trestní stíhání bývalého šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského za politicky motivované. Švýcarsko již nadále nebude vycházet vstříc žádostem ruských státních zástupců o spolupráci v otázce bankovních účtů spojených s touto kauzou.

Popisek 2: Co jiného než zrada? Kreml podporuje ruské mládežnické hnutí Naši. Na manifestaci v Moskvě jeho člen, převlečený za ruského oligarchu Borise Berezovského, protestuje před plakátem s Michailem Chodorkovským proti prozápadně orientovaným ruským politikům.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).