Menu Zavřít

Zůstaňte v Praze! Průvodce týdeníku Euro víkendovou metropolí #75

6. 10. 2017
Autor: Prague-up

4+4 dny v pohybu, Fotograf festival, Pozitivní večírek v Crossu, Božský Sorrentino v retrospektivě, Festival Karla Zemana anebo Vrtbovská zahrada. Jak najít v metropoli cestu k inteligentní zábavě, sofistikovaným projektům, moderní umělecké scéně a ještě se u toho i dobře a zdravě najíst vám poradí průvodce Prague-up.

4+4 dny v pohybu

V pátek začíná týdenní 22. ročník festivalu současného umění, který přiváží každý rok aktuální, provokativní a novátorské divadelní a taneční projekty. Zároveň si jako své hlavní centrum vždy vybírá nevyužité či prázdné budovy v centru hlavního města. Letos festival obsadí část Karlínských kasáren s rozsáhlým site specific projektem Místa činu 2017.

Na páteční večer doporučujeme například představení Respectable Thief, které zkoumá nejrůznější stereotypy ovládající západní kulturu, jakož i tradiční pojetí rolí publika a umělce. Uvádí divadlo Archa od 20 hodin.

4+4 dny v pohybu v Karlínských kasárnách Novátorské projekty v prázdných budovách

Fotograf Festival

Celý říjen probíhá také Fotograf festival. Ten se letos zaměřuje na přechod z analogového na digitální věk. Čeká vás řada jednotlivých výstav, přednášek a workshopů, které budou zkoumat průniky ve fotografii a současném umění. Asi nejzajímavější a nejdůležitější výstavou je How Deep is the Ocean, How High is the Sky od amerického umělce Trevor Paglena ve Fotograf Gallery, která měla vernisáž ve čtvrtek a pokračuje celý měsíc. Autor ve své sólové výstavě zkoumá témata jako hromadné sledování, globální sběr osobních dat či etiku válečných konfliktů dálkově řízených drony. V pátek je otevřeno do 19 hodin, v sobotu od 13 do 19 hodin.

Celý říjen probíhá Fotograf festival Výstavy, přednášky a workshopy, zaměřené na průnik fotografie a současného umění

Pozitivní večírek v Crossu

Kdo si chce o víkendu zatancovat a užít kvalitní hudbu, ten by neměl chybět na sobotním večírku v Cross Clubu. Jako hosti se představí S.A.M. (Oscillat Music/FR) a A:LEX (Leap records/AT) nebo Benoit B (Banlieue Records, VERSATILE). Podpoří domácí djs jako Yacube, Eddie Mur, Alex Neivel nebo dMIT.RY.

 Pozitivní večírek v Crossu Tanec a kvalitní hudba v Crossu

Božský Sorrentino v retrospektivě

Od pátku do středy proběhne v kině Světozor historicky první česká kompletní retrospektiva italského režiséra Paola Sorrentina. Budou se promítat filmy jako Přebytečný člověk (2001), Následky lásky (2004), Rodinný přítel (2006), Božský (2008), Tady to musí být (2011), Velká nádhera (2013) nebo Mládí (2015). Sorrentino je největší formální virtuóz mezi současnými italskými filmaři a zároveň je typ režiséra-vizionáře, který je jedněmi oslavován jako objevitel skutečné životní esence a krásy a druhými zpochybňován coby sebestředný manýrista často zaměňující hloubku za velikášství a povrchní úžas.

Retrospektiva božského Sorrentiina Formální virtuóz ve Světozoru

Festival Karla Zemana

V sobotu od 10 do 19 hodin můžete oslavit první narozeniny muzea na celodenním festivalu, který bude přehlídkou díla a tvorby Karla Zemana. Na velkém plátně uvidíte nejvýznamnější filmy Karla Zemana, vyzkoušíte si různé techniky animace a mnoho dalších aktivit, jako je například výroba z filmových pásů.

Festival v muzeu Karla Zemana Promítání, techniky animace nebo výroba filmových pásů v muzeu

Vrtbovská zahrada

Neděle by měla být poklidná a přesně takový tip máme i pro vás. Od 10.30 se můžete připojit ke komentované procházce Vrtbovskou zahradou a jejím okolím. Sraz je na Malostranském náměstí u platanu vedle tramvajové zastávky. Jednotné vstupné zahrnuje i vstup do zahrady a platí se na místě. Na vycházku je třeba se předem přihlásit.

EBF24

Komentovaná procházka Vrtbovskou zahradou Klidná neděle na komentované procházce

Na další akce se podívejte v Prague-Up kalendáři.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).