Menu Zavřít

Zvonění do druhého kola EET

25. 2. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Vykazované tržby se po zavedení EET zvedly. Jen se neví, kolikrát byly vykázány.

Tak nám vrchnost zařadila dvojku. Příští týden spouští elektronickou evidenci tržeb pro maloobchod. Do systému se připojí pětkrát tolik provozoven než v první etapě, zahájené počátkem prosince. Různí posměváčkové se už těší na to, jak bude systém kolabovat. Ono už v té první fázi neběželo vše hladce, jak se úředníci finanční správy a ministr Babiš snažili namluvit veřejnosti. Například majitel nejmenované, ale dost velké smíchovské restaurace, který utrží denně několik desítek tisíc, byl poněkud konsternován, když při první kontrole zjistil, že mu systém eviduje za 1. prosinec tržby ve výši přes tři čtvrtě milionu. Atakoval tak tržbami nedaleký hypermarket Tesco.

Pokud z podobných dat vycházely informace poskytované ministrem financí na tiskové konferenci médiím, že se vykazované tržby v restauracích zvedly o sto procent, zdá se to touto událostí jednoznačně prokázáno. Vykazované tržby se zvedly. Jen se neví, kolikrát byly vykázány. Kontroloři hospodského uklidnili. Systém občas eviduje vícekrát a je to běžná chyba, ať si tedy z toho nic nedělá. Tak si z toho nic nedělá, ale kontrolory tam má pečené vařené. Štamgasti soudí, že to bude tím, že jim chutná místní plzeň.

Jinak samozřejmě zdražil. Stejně jako všichni v okolí. A jak také týdeník Euro dopředu varoval a jak to v něm ministr Babiš ve svém vlastním textu vehementně vyvracel.


Přečtěte si polemiku Pavla Párala s Andrejem Babišem:

Páral: Štvanice na hostinské začíná

Babiš reaguje na Párala: Štvanice na EET pokračuje

Páral odpovídá Babišovi: Už je to tady, hospodští budou zdražovat

U Medvídků, pivnice

Týdeník také upozorňoval, že tam, kde nepůjde zdražovat, tedy v hospodách v malých obcích, se budou provozovny prostě zavírat. I to je nevyvratitelnou skutečností. A stejně nevyvratitelnou skutečností je, že teď budou zavírat trafiky, protože tam se zdražuje jen těžko, když cigarety i noviny mají pevné ceny. A nebudou to jen trafiky. Nakládačku dostávají venkované po kouskách. Po hospodě zavře i dosud skomírající konzum.

Ona prostě ta šedá ekonomika nefunguje jen z lidské špatnosti a z toho, že ti lumpové chtějí krást. Ona totiž vyplňuje prostor, který ta zdaněná ekonomika vyplnit neumí. A tak se už objevují diskuse různých starostů a lidovců i dalších obecních bojovníků na téma podpory drobného podnikání na venkově. Sám Babiš obce vyzýval, aby si hospody provozovaly samy. Přesně v duchu oné slavné věty Ronalda Reagana: Když se to hýbe, zreguluj to. Když se to ještě hýbe, zdaň to. A když se to přestane hýbat, tak to dotuj.

Navíc vybrané daně jsou přitom ve hvězdách. Kontrolní hlášení naprosto evidentně nezafungovala podle představ autorů, ačkoli i odborníci jim dávali mnohem větší šanci než EET. A šidit se navíc bude dál, byť možná ne v takovém rozsahu jako dosud. Přibudou ale další problémy.

WT100

Zatím není moc vidět, do jaké závislosti na svých zaměstnancích se podnikatel dostal. Systém je založen na tom, že ten švindl nebo třeba jen chybu udělá číšník či prodavač, ale odskáče to majitel. V českém prostředí je to celkem pekelný nástroj na řešení pracovněprávních sporů. Je zajímavé, jak náš ministr financí pověstný svou „důvěrou“ v zaměstnance prověřované permanentně vlastní firemní kriminální centrálou, tento faktor ignoruje v situaci, kdy se jeho samého netýká.

V EET jsou nedostatky. Přečtěte si o nové vlně:

EET podruhé aneb Radost pro čtvrt milionu

 V prodejně Albert v Galerii Butovice vyměňovali pokladny kvůli EET v noci 30. ledna.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).