Menu Zavřít

Microsoft volá po regulaci technologií pro rozpoznávání obličeje, pomoci má Washington

26. 6. 2020
Autor: Profimedia.cz

Protirasistické protesty, které v posledních týdnech zmítaly Spojenými státy, způsobily oživení debaty o využití technologií sloužící k rozpoznávání identity. Nyní společnost Microsoft volá po federální regulaci, která by definovala způsob, jakým se technologie k identifikaci občanů smí využívat zejména pro policejní složky. Pro americký web Politico to uvedl šéf Microsoftu Brad Smith.

Smith prohlásil, že se Microsoft přidává k dalším důležitým hráčům technologického odvětví IBM a Amazonu a nebude poskytovat technologie k rozpoznávání obličejů policejním sborům a vládním agenturám. Americké společnosti se tak rozhodly v reakci na protirasistické protesty, které se ve Spojených státech a i jiných zemích světa odehrávaly v posledních týdnech. Protesty odstartovala smrt Afroameričana, který zemřel po nepřiměřeném zákroku policisty.

„Nebudeme poskytovat technologii rozpoznávání obličeje žádné z federálních represivních složek a rozhodně tak nebudeme činit v případě, že by to vedlo k znevýhodnění občanů,“ uvedl pro Politico šéf Microsoftu. Technologie pro rozpoznávání obličeje je v posledních horkým tématem pro technologické společnosti, neboť se postupem času ukázalo, že současné identifikační systémy nejsou tak vyvinuté, aby dokázaly svou roli plnit s jistotou a nedocházelo tak k poškození nevinných občanů. Technologie totiž fungovala nespolehlivě zejména pro občany jiné než bílé pleti.

https://twitter.com/RichardGrenell/status/1271303615206928384

Problémem pro využití této technologie je také fakt, že neexistuje federální zákon, který by upravoval možnosti jejího použití. V jednotlivých státech a nižších administrativních celcích tak dochází buď k rozdílným způsobům regulace, nebo dokonce k úplné absenci legislativy. To by se podle Brada Smitha mělo změnit a jako vzor by proto mohl být nedávno zavedený zákon z Washingtonu.

Souhlasíte s použitím technologií pro rozpoznávání obličejů v ulicích?

„Washingtonský zákon říká, že nelze využívat technologii rozpoznávání obličejů, pokud nedáte ten systém veřejně k dispozici tak, aby mohl být podroben testování,“ říká Smith. Tato zákonná podmínka míří jasným směrem: k horším výsledkům u Hispánců nebo Afroameričanů docházelo právě proto, že při vývoji byl systém učen k rozpoznávání lidí použitím fotek zejména bělošských Američanů. Problém tak byl už u vstupních dat, která neodrážely pestré složení americké populace, kde bělošská populace dosahuje podílu asi 60 procent.

ebf - tip - debata

Rozhodnutí Microsoftu nedodávat technologii k identifikaci obyvatel policejním složkám veřejně na svém twitteru odsoudil americký prezident Donald Trump, kde sdílel tweet diplomata Richarda Grenella, který vyzývá k odstřihnutí Microsoftu od federálních zakázek. Ameriku tak čeká velká veřejná debata, která vymezí vztah moderních technologií a základních práv a svobod občanů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).